Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2020 09:48

Αρχαία της Υπαπαντής: η καθοριστική συμβολή της απλής αναλογικής στην ανάδειξή τους

Αρχαία της Υπαπαντής: η καθοριστική συμβολή της απλής αναλογικής στην ανάδειξή τους

Του Μανώλη Μάκαρη 
Το φλέγον ζήτημα ανάδειξης των αρχαίων στην  πλατεία της «Υπαπαντής» φαίνεται ότι θα έχει αίσια κατάληξη και αυτό  θα πρέπει να πιστωθεί στην μαχόμενη κοινωνία των πολιτών αλλά και στο υπάρχον σύστημα της απλής αναλογικής στην διοίκηση του Δήμου. Η δημοτική μας παράταξη, εξαρχής, σταθερά κι αταλάντευτα υποστηρίζει την αναλογική εκπροσώπηση όλων των πολιτικών τάσεων του εκλογικού σώματος καθώς και τη δυναμική των συνθέσεων και συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν στα δημοτικά συμβούλια.

  Κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, όταν η ανάπλαση της πλατείας «Υπαπαντής» εντάχθηκε στο πρόγραμμα βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τρεις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ωστόσο, επικράτησε η  άποψη της τότε πλειοψηφούσας Δημοτικής αρχής που δεν ήθελε την ανάδειξη.

  Στην αυτοδιοικητική περίοδο που διανύουμε, οι αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών, η δυναμική παρέμβαση προσωπικοτήτων, η κατάθεση πρότασης ψηφίσματος υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων, αλλά κυρίως η κινητοποίηση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η παράσταση διαμαρτυρίας τους με αφορμή την κάθοδο της υπουργού κας Μενδώνη κατάφεραν να κινητοποιήσουν  πολιτικές παρατάξεις, την επιστημονική κοινότητα, με αποτέλεσμα την ανατροπή των εξελίξεων, υποχρεώνοντας τον Δήμαρχο Καλαμάτας να προσαρμόσει τις διαδικασίες σύμφωνα με το πάνδημο αίτημα. Πλέον, το ενδεχόμενο ανάδειξης των αρχαιοτήτων φαντάζει εφικτό. 

 Όμως ποιος είναι ο καθοριστικός παράγοντας που ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό της ανάπλασης, και πλέον όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα της σύνδεσης της πόλης με την αρχαία ιστορία της; Τι ανάγκασε τη Δημοτική αρχή να αλλάξει άρδην την αρχική της άποψη, και τώρα κινείται –ορθώς- σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση; Γιατί η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ανάδειξης των αρχαιοτήτων; Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι η απλή αναλογική! 

Δυστυχώς, το σύστημα της απλής αναλογικής αλλοιώθηκε από τις αλλαγές που επέφεραν οι τροποποιήσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα δίνοντας υπερεξουσίες στην μειοψηφούσα Δημοτική αρχή σε σημαντικές δημοτικές επιτροπές, όπως η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Ουσιαστικά, με πραξικοπηματικό τρόπο, νοθεύτηκε η λαϊκή εντολή.  Επιπλέον, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αναμένεται η οριστική κατάργησή της. 

 Σε αυτό το σημείο, η Δημοτική παράταξη του «Ανοιχτού Δήμου» καλεί την κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί δυναμικά  υπέρ της απλής αναλογικής, που εξασφαλίζει  την συμμετοχή στην βελτίωση της καθημερινότητας  και στην προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας. 

Μανώλης Μάκαρης

Ιατρός Καρδιολόγος

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες»

ΜSc Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης