Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 09:27

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, αιτία της αθεράπευτης ψυχής”

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, αιτία της αθεράπευτης ψυχής”

Της Γεωργίας Ρήγα 
Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της Ιατρικής, “η στεναχώρια είναι η πηγή όλων των ασθενειών”. Ο Ιπποκράτης έγραψε για τη στεναχώρια πριν πολλούς αιώνες παρόλα αυτά οι άνθρωποι αγνοούμε σταθερά τη διαπίστωσή του.

Το σώμα και η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, οπότε, όταν νοσεί το ένα νοσεί και το άλλο. Χωρισμοί, οικονομικά προβλήματα, πίεση, άγχος ή καταστάσεις για τις οποίες δεν έχουμε προετοιμαστεί, όπως η ανεργία ή η απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου, είναι μερικές από τις αιτίες που κάνουν την ψυχή και και το σώμα να υποφέρει.

Συναισθήματα που δεν εκφράζονται έχουν την τάση να χειροτερεύουν και να εκφράζονται σε ανύποπτο χρόνο. Δεν τα εκφράζουμε επειδή έτσι μας έμαθαν από μικρά παιδιά, να μην λέμε τι νιώθουμε, γιατί είναι «αδυναμία», επειδή ίσως να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε πως θα το πάρει ο άλλος. Συναισθήματα βαθιά ριζωμένα μέσα μας, που δεν εκφράστηκαν ποτέ κι όμως εμφανίστηκαν σε ψυχοσωματικές αντιδράσεις. Εκεί καταλαβαίνεις πως ήρθε η ώρα μιλήσεις, να δείξεις αυτά που νιώθεις, γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, θα το κάνει το σώμα αναγκαστικά. Θα εμφανιστούν προβλήματα υγείας άλλοτε ήπια, άλλοτε πιο σοβαρά. 

Η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων, η καταπίεση, η μη έκφραση και λεκτικοποίηση τους, το υπερβολικό άγχος εκφράζεται μέσα από σωματικούς πόνους που δεν έχουν παθολογική ή κληρονομική αιτία. Τα ψυχοσωματικά θέλουν να σου δείξουν ένα και μόνο πράγμα! Ότι δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, ότι τον έχεις παραμελημένο και περισσότερη σημασία έχουν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι δουλειές της καθημερινότητας σου παρά εσύ.

Τελειώνοντας πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμάμε τα καλά πράγματα που μας προσφέρει η ζωή. Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα πράγματα, όπως ο ήλιος ή μία βόλτα. Πρέπει να αρχίσουμε να εκτιμάμε κάθε τι στη ζωή. Να προσέχουμε την υγεία μας, διότι δεν υπάρχει πιο πολύτιμο αγαθό από αυτό, να απομακρυνόμαστε από ανθρώπους που δεν μας εκτιμούν, που με τον τρόπο τους μας κάνουν κακό και καταστάσεις που είναι ζημιογόνες για εμάς. Να αποδεχτούμε ότι μερικές καταστάσεις δεν αλλάζουν και από να τις επαναλαμβάνουμε στο μυαλό μας, να προσπαθήσουμε να μάθουμε μέσα από αυτές τα λάθη και να γίνουμε συναισθηματικά πιο ώριμοι. Ακομα, να μην προσπαθούμε να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των άλλων, είμαστε και εμείς άνθρωποι και όχι ρομπότ! Να ζητάμε βοήθεια και να μοιραζόμαστε τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματα μας με ανθρώπους που μας νοιάζονται και θέλουν το καλό μας! Μπορεί να ‘ναι και άτομα που γνωρίσαμε τυχαία αλλά καταλήξαμε να κάνουμε καλή παρέα, που κάποτε ίσως να μαλώσαμε ή οι δρόμοι μας να χώρισαν κάπου στην πορεία για πολλούς λόγους ή  επειδή άλλαξαν οι συνθήκες αλλά παρόλα αυτά έδειξαν πως θέλουν να είναι κομμάτι της ζωής μας και το επεδίωξαν και με τον πιο απλό τρόπο! Σημασία δεν έχει με ποιους ανθρώπους ήμασταν περισσότερα χρόνια μαζί ή ανταλλάξαμε περισσότερες κουβέντες, αλλά ποιοι ήταν αυτοί που ήρθαν κοντά μας όταν έμαθαν ότι αντιμετωπίσαμε κάποια δυσκολία, παρόλο που οι σχέσεις μας δεν ήταν και τόσο καλές! Ο άνθρωπος στα δύσκολα φαίνεται και πίστεψε με είναι εξαιρετικά δύσκολο να είσαι άνθρωπος, όταν στις κοινωνίες που ζούμε ο ένας κοιτάει να βλάψει τον συνάνθρωπο του, αντί να τρέφει την ψυχή του με καλοσύνη!

Γεωργία Ρήγα