Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 11:27

Μίμης Παπαναγιώτου: Ένας κύριος της δημοσιογραφίας έφυγε για το μεγάλο ταξίδι

Μίμης Παπαναγιώτου: Ένας κύριος της δημοσιογραφίας έφυγε για το μεγάλο ταξίδι

Του Θανάση Παντέ
Ο Μίμης Παπαναγιώτου που έφυγε πλήρης ημερών από τη ζωή υπήρξε ένας κύριος τη δημοσιογραφίας με την ουσιαστική σημασία της λέξης, που κόσμησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα δίνοντάς του τη διάσταση του λειτουργήματος. 
Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί πως κύριοι όπως ο Μίμης Παπαναγιώτου δυστυχώς σπανίζουν πια, πολύ δε περισσότερο στο χώρο της δημοσιογραφίας. 

Μακρόχρονη η διαδρομή του και με σημαντικές επιτυχίες στην πορεία του. Κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε πολλά αθηναϊκά έντυπα διετέλεσε αρχισυντάκτης στις “Εικόνες”, διευθυντής σύνταξης στον “Ταχυδρόμο” και στο περιοδικό “Αντί” αλλά και διευθυντής στην “Καθημερινή” από το 1974 έως το 1989. 

Την τριετία 1990-1993 δίδαξε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημιακό Αθηνών στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ διετέλεσε στη δεκαετία του 1990 διευθυντής στην ΕΡΤ και στον 9,84. Από το 1995 και για 11 χρόνια είχε αναλάβει διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το 1985 τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση με το Βραβείο Δημοσιογραφίας “για τη συμβολή του στη διατήρηση της καθημερινής δημοσιογραφίας σε υψηλό επίπεδο” όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της βράβευσης. 

Γνώρισε σημαντικές προσωπικότητες όπως η Ελένη Βλάχου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, ο Μάνος Χατζιδάκις και άλλοι. Έγραψε επίσης ενδιαφέροντα βιβλία λογοτεχνικού και δημοσιογραφικού περιεχομένου. 

Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω τον Φεβρουάριο του 2006 στην Καλαματα όταν βρέθηκε στην πόλη με αφορμή την παρουσίαση ενός βιβλίου του. Τον προσκάλεσα και μιλήσαμε στην εκπομπή λόγου που τότε διατηρούσα στον Best TV και η συζήτηση μαζί του ήταν για μένα ένα μάθημα δημοσιογραφίας, που το χάρηκα ιδιαιτέρως. 

Ο Μίμης Παπαναγιώτου υπήρξε “ευγενής, ολιγόλογος καλλιεργημένος, κόσμιος, καίριος στις παρατηρήσεις του”, όπως επισήμαναν ο Σταύρος Μαρτίνος και ο Πέτρος Τσώνης στη συνέντευξη που τους παραχώρησε για το “Flash της Μεσσηνίας” (τεύχος 199, Μάρτιος του 2006). Στην ίδια συνέντευξη ο αείμνηστος πλέον Μίμης Παπαναγιώτου είχε επισημάνει πως “η κρίση του Τύπου σοβεί, δεν έχει ξεσπάσει ακόμη”. Έζησε αρκετά για να δει στον Τύπο, και όχι μόνο, την κρίση να γιγαντώνεται και να αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Και επειδή μεταξύ άλλων υπήρξε τακτικός συνεργάτης του “Flash της Μεσσηνίας” επί μακρόν στηλίτευσε στη στήλη που διατηρούσε στο περιοδικό με τον δικό του αιχμηρό τρόπο τα τεκταινόμενα των καιρών, που με οξύνεια και διορατικότητα είχε εξαρχής επισημάνει. Πάντοτε όμως κρατώντας ένα υψηλό επίπεδο στο ύφος της γραφής του. Κύριος όπως πάντα με όλη τη σημασία της λέξης.