Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 17:00

Καρέλιας, η μόνη ευχάριστη είδηση!

Καρέλιας, η μόνη ευχάριστη είδηση!

Του Θόδωρου Γαλανόπουλου
Το 1817 στην Ελλάδα δεν είχε γίνει ακόμα η επανάσταση και η Τουρκοκρατία με τα χαράτσια της επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα! Εκείνη την εποχή στην Αγγλία εμφανίστηκε ένας Ρόμπερτ Όουεν, που προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα της φτώχιας κάνοντας τους φτωχούς πιο παραγωγικούς!

Έφτιαξε μια κλωστοϋφαντουργία και επιχείρησε τα συνεταιριστικά χωριά με εργάτες που θα εργάζονταν μαζί σε αγροκτήματα και εργοστάσια, φτιάχνοντας μια αυτοσυντηρούμενη μονάδα!
Στην αρχή υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον από την αγγλική άρχουσα τάξη, αλλά μετά γρήγορα ήρθε απροκάλυπτη εχθρότητα. Ο Ρόμπερτ Όουεν έφυγε για την Αμερική όπου κι εκεί προσπάθησε κάτι αντίστοιχο!
2012-13 και στην Καλαμάτα υπάρχει το φαινόμενο Καρέλιας! Ένας επιχειρηματίας όαση μέσα στη λαίλαπα των απολύσεων, των μειώσεων και των περικοπών! Όταν πολιτικοί και επιχειρηματίες βάζουν τα λεφτά σε λογαριασμούς της Ελβετίας και του Λιχτενστάιν, αυτός μοιράζεται πολλά κέρδη του με τους εργαζομένους του και δίνει και χρήματα για θέρμανση σε πολλά σχολεία της Καλαμάτας! Αλήθεια, υπάρχει κάποια άλλη έννοια της λέξης πατριωτισμός και φιλανθρωπισμός από αυτήν; Ειλικρινά, αν τα γράψω αυτά πέρα από τη Μεσσηνία (και θα το κάνω), θα νομίσουν ότι γράφω σενάρια για Ελληνικές ταινίες του '60!
Ξέρω πολλούς επιχειρηματίες που σκορπούσαν τα χρήματά τους σε λουλούδια και ουΐσκια στα μπουζουξίδικα, αλλά ούτε έναν που να ανθίζουν πραγματικά έτσι τα χρήματα του! Δεν τολμώ δε να πω ότι ο άνθρωπος είναι παράδειγμα προς μίμηση, γιατί οι κινήσεις του είναι τόσο μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα που κανένας άλλος επιχειρηματίας δεν θα ήθελε ούτε καν να σκεφτεί αυτά που προσφέρει ο κος Καρέλιας!
Βέβαια, εξαρτάται και τι ζητάς από τη ζωή σου. Έτσι, μπορείς να κάνεις ένα εργοστάσιο, να πάρεις και δάνεια κ.λπ. και μετά να το μεταφέρεις στη Βουλγαρία και να κονομάς τα διπλάσια! Μπορείς όμως να κάνεις αυτά που κάνει ο κος Καρέλιας και χιλιάδες στόματα στην πόλη σου να σε μνημονεύουν με αγάπη, εκτίμηση και συγκίνηση!
Όπως είπε πολύ σοφά και κάποιος, το χρήμα είναι σαν την κοπριά, όταν το απλώσεις γίνεται λίπασμα και όταν το σωρεύεις γίνεται βρώμα που σε πνίγει! Τον ευχαριστούμε σαν Έλληνες και σαν άνθρωποι. Ήταν και η μόνη ευχάριστη είδηση στο τέλμα που ζούμε! Τέλος!