Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 10:50

Ανταρσία στο Μωριά: ΣΤΟΠ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ! - Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για όλους!

Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής Ανταρσίας στο Μωριά-Συμπόρευση για την ανατροπή Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής Ανταρσίας στο Μωριά-Συμπόρευση για την ανατροπή

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ  
Στα «νύχια» των ιδιωτών ρίχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο η κυβέρνηση τη ΔΕΗ, εν μέσω «τσουχτερών» αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος. Η κυβέρνηση παραχωρεί αιφνιδιαστικά τον έλεγχο της επιχείρησης σε ιδιώτες αντί πινακίου φακής, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η κίνηση γίνεται, όπως έκανε γνωστό το Υπερταμείο, για να μειωθεί η συμμετοχή του δημοσίου σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που ανακοινώθηκε, ο έλεγχος του Δημοσίου επί της επιχείρησης περιορίζεται στο 34% των μετοχών. Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τεμάχισαν και ξεπούλησαν τη ΔΕΗ, με τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να πληρώνουν το «μάρμαρο».

Η παραχώρηση του δημόσιου ηλεκτρισμού στα νύχια των funds αναμένεται να έχει δραματικές συνέπειες για τους καταναλωτές και την κοινωνία. Εκτός από τσουνάμι αυξήσεων στον λογαριασμό του ρεύματος –ας θυμηθούμε τι έγινε στις επικοινωνίες με την Ελλάδα να έχει το ακριβότερο mobile ίντερνετ στην ευρωζώνη–  αναμένεται να ακολουθήσει και πογκρόμ διακοπών ηλεκτροδότησης στα φτωχά νοικοκυριά.

Η απόφαση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα το Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, αποκτά ακόμη πιο αρνητικά χαρακτηριστικά γιατί γίνεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό, με την σκανδαλώδη απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie και την εγκληματική απόφαση για την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση, έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή ύψη και έχει αυξήσει κατακόρυφα την ενεργειακή φτώχεια.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα σημάνει: α) Μετατροπή 100% ενός Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα, β) Ότι το Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη στρατηγική εταιρεία της χώρας απεμπολεί και τη δυνατότητα του να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας, γ) Εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται στο έλεος των ιδιωτικών εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξήσουν τα κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. 

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των προαπαιτουμένων της ενισχυμένης εποπτείας και την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης, χαρίζει στο μεγάλο κεφάλαιο μια εταιρεία που για την ανάπτυξη του τεράστιου δικτύου της δαπανήθηκαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ακόμα πληρώνει ο ελληνικός λαός! Στην απόφαση ξεπουλήματος αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ, οι οποίοι όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση αισθάνονται προδομένοι από αυτή την εξέλιξη.

Η «Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή» στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ καθώς και των κατοίκων των περιοχών της Αρκαδίας για να σταματήσει αυτή η εγκληματική πολιτική που ξεπουλά την περιουσία του λαού και φτωχοποιεί περαιτέρω τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ