Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 18:53

Ο πόλεμος στην Ουκρανία (η άλλη όψη του νομίσματος)

Ο πόλεμος στην Ουκρανία (η άλλη όψη του νομίσματος)

Του Δημήτρη Ν.Μπουσούνη

 

    Πριν λίγες μέρες έκλεισαν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οπότε είχαμε κάποιες ανακοινώσεις από την μεριά των Ουκρανών.

 

Στα δύο αυτά χρόνια, λοιπόν, έχουν σκοτωθεί πάνω από 35 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες και πολύ περισσότεροι, κυρίως νέοι άνθρωποι, έχουν μείνει ανάπηροι.

 

Όσον αφορά τους απλούς πολίτες ένας θεός ξέρει πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους κι ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτούς έχει διασκορπιστεί σε γειτονικές χώρες.

 

Η υπογεννητικότητα στη χώρα αυτή έχει ξεπεράσει κάθε όριο και οι γεννήσεις έχουν πέσει κάτω από το 0,7% του ενεργού πληθυσμού.   

 

Από την άλλη μεριά οι ζημιές που έχουν υποστεί οι υποδομές της Ουκρανίας ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς, βέβαια να υπολογίζονται εκείνες του περιβάλλοντος, που είναι ανεπανόρθωτες.  

 

Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα σ’ αυτόν τον πόλεμο των δύο ετών, ξεπερνούν εκείνα που καταναλώθηκαν σ’ όλη τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Αυτά διέρρευσαν εντέχνως τα ΜΜΕ την ημέρα της επετείου αυτού του καταραμένου πολέμου από την μεριά των Ουκρανών, ενώ οι Ρώσοι τηρούν σιγή ιχθύος.

 

Ένα τέτοιο αφήγημα όσο φειδωλό κι αν είναι, αν μη τι άλλο, αποτελεί αποτροπιασμό σ’ όποιον έχει λίγη ανθρωπιά μέσα του. 

 

Γι’ αυτούς, όμως, που παράγουν κι εμπορεύονται οπλικά συστήματα είναι «μάνα εξ ουρανού». 

 

Όλο αυτό το σκηνικό θυμίζει Ρωμαϊκή Αρένα, μόνο που εδώ το μακελειό εκτυλίσσεται στην εξέδρα και το αίμα ρέει άφθονο χωρίς να συγκινεί κανέναν.   

 

Στην ουσία αυτός ο πόλεμος είναι η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά, κυρίως, για τους Αμερικανούς, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες πληρώνουν το μάρμαρο.

 

Μεταξύ αυτών κι εμείς οι Έλληνες, φυσικά, άσχετα αν δε λένε τίποτα οι κυβερνώντες και τα παρουσιάζουν όλα ρόδινα.  

 

Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο, όμως, δεν είναι τόσο το οικονομικό σκέλος, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα από κάποιες κυβερνήσεις του Δυτικού κόσμου με τις οποίες συντάσσεται η χώρα μας πλήρως.

 

Αυτές δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνες άλλων εποχών, που έφεραν στην εξουσία άτομα όπως τον Χίτλερ και αιματοκύλισαν τον κόσμο.

 

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, αύριο να συμπαρασύρουν και τα δικά μας παιδιά στον όλεθρο, γιατί το καπιταλιστικό κατεστημένο δεν υπολογίζει απολύτως τίποτα προκειμένου να επιβιώσει!

 

 Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.