Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 18:52

Κατηγορούμενοι 100 σαϊτολόγοι αλλά κανένας δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος

Κατηγορούμενοι 100 σαϊτολόγοι αλλά κανένας δημόσιος ή δημοτικός υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚ ΖΕΡΙΤΗ, ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

«100 ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΘΩΩΘΗΚΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

ΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΑΡΕΒΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ;;;; ΟΙ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΙ;;;;

Α. Μετά το θανατηφόρο δυστύχημα της 28ης Απριλίου 2019, κατά την διάρκεια του παραδοσιακού πασχαλινού εθίμου του Σαϊτοπολέμου της Καλαμάτας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ο δημοσιογράφος Κώστας Θεοδωρακάκης, η Δικαιοσύνη απέδωσε ευθύνες και καταδίκασε τους:

 

  1. Κώστα Σωτηράκο, τότε καπετάνιο του μπουλουκιού «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη», σε ποινή 3 ετών και 7 μηνών.
  2. Νικόλαο Μπασακίδη, τότε πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, σε ποινή 2 ετών.
  3. Παναγιώτη Νίκα, τότε Δήμαρχο Καλαμάτας, σε ποινή 2 ετών,
  4. Πέντε (5) σαϊτολόγους από το μπουλούκι «Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη» σε ποινή 9 μηνών (για παράβαση του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων).
  5. Τους Βαρελά Ιωάννη (Πρόεδρο του Συλλόγου Σαϊτολόγων) και Ιωάννη Δούζη (Πρόεδρο της Φάρις) αθώωσε.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2025.

Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου 2022 και κατέληγε στο εξής συμπέρασμα : «ΑΦΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Στην προκείμενη περίπτωση, από τα ίδια ως άνω αποδεικτικά μέσα, αποδείχθηκε ότι το γεγονός της διεξαγωγής του Σαϊτοπολέμου, καθώς και οι χρησιμοποιούμενες σε αυτόν σαΐτες, από όλους τους σαϊτολόγους, όχι μόνο από τους καταδικασθέντες, περιείχαν πυρίτιδα, τύγχανε μεγάλης προβολής, ειδικά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου αναφύονται σοβαρότατες ενδείξεις περί τέλεσης αδικημάτων, σχετιζόμενων με την παράβαση του νόμου περί όπλων, αλλά και περί τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, οι οποίες πρέπει να ερευνηθούν από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, κατά διαβίβαση σε αυτήν, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 38 ΚΠΔ, αντιγράφων των παρουσών δικογραφιών και απόφασης.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

ΔΙΑΒΙΒΑΖΕΙ αντίγραφα δικογραφιών και απόφασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας για διερεύνηση πράξεων σχετικών με την παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και παράβαση καθήκοντος». 

 

Β. Την Τετάρτη 27/3/2024 και με αφορμή την δίκη 26 ατόμων, σαϊτολόγων από τα τρία (3) μπουλούκια που είχαν ρίξει σαΐτες πριν το τραγικό δυστύχημα, (η οποία αναβλήθηκε για την 20η Μαΐου 2024), έγιναν κάποιες συζητήσεις μεταξύ μας και με τον δικηγόρο μας κ. Αντώνη Κατσά.

Οι προβληματισμοί μας έχουν να κάνουν με την απαγγελία κατηγοριών, μετά την καταδίκη της 18ης Μαρτίου 2022, Μόνο κατά των Σαϊτολόγων, παρόλο που η απόφαση παράλληλα ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΚΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

Προφανώς αυτοί που «τέλεσαν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος» δεν είναι οι Σαϊτολόγοι.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΥΣ.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΠΟΤΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΖΩΗ 170 ΧΡΟΝΙΑ.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΖΑΝ ΚΑΙ «ΕΣΤΡΙΒΑΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ» ΑΡΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΥΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΣΑΪΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΜΕ ΘΑΥΜΑΣΜΟ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΣΑΪΤΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΕΝΑ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΕΘΙΜΟ-ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΝ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΙΘΕΜΕΝΗ «ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ» ΤΟΥΣ.

-ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΦΕΛΕΙΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΠΩΣ ΕΚΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΘΛΕΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΠΩΣ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ «ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ» ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία σημειωτέον λειτουργούσε όλα τα τελευταία έτη που το έθιμο του Σαϊτοπολέμου είχε αποκτήσει πανελλήνια δημοτικότητα και όλες οι προετοιμασίες γίνονταν φανερά και δημόσια, φαίνεται πως ερεύνησε, κατά πως της παραγγέλθηκε από 18/3/2022, και αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στους :

α) 26 σαϊτολόγους από τα 3 μπουλούκια που είχαν ρίξει σαΐτες πριν το δυστύχημα.

β) 74 σαϊτολόγους από όλα τα μπουλούκια που συμμετείχαν στην τέλεση του εθίμου την 28/4/2019.

Και οι δύο δίκες ενσωματώθηκαν πλέον και θα διεξαχθούν την ίδια μέρα.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΑΪΤΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ.

ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΟΥ;

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ».