Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 17:00

Τα διλήμματα των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων

Τα διλήμματα των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων

Της Αντωνίας Μπούζα 

Λίγες ώρες πριν την προσφυγή στις κάλπες, οι Έλληνες πολίτες αμφιταλαντεύονται έχοντας βιώσει μια προεκλογική περίοδο όπου τα σημαντικά Ευρωπαϊκά ζητήματα που αγγίζουν την οικονομία μας, το κράτος δικαίου, τη μετανάστευση, τις σχέσεις Ευρώπης με ΝΑΤΟ, το κοινωνικό κράτος, την αγροτική οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την υγεία, την εργασία και τις εργασιακές σχέσεις, οπως και πολλά ακόμη ζητήματα, δεν μπήκαν στην ατζέντα καμίας κεντρικης συζήτησης.

 

Οι νυν Ευρωβουλευτες, στην πλειοψηφία τους, δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώσουν για το έργο τους στην Ευρωβουλή, όπως και τα κόμματα απλά σιώπησαν για σκάνδαλα και άβολες συμπεριφορές των εκλεγμένων εκπροσώπων τους και έθεσαν εμπροσθοβαρώς μόνο τις κομματικές τους περιχαρακώσεις.

Οι πολίτες δυστυχώς θεωρώ πως συνεχίζουν σε ολες τις εκλογικές αναμετρήσεις να εγκλωβίζονται ακόμη στα τεχνητά ψευδοδιλήμματα και στο ....*μπαμπούλα* των δήθεν ανέφικτων, νέων προτάσεων πολιτικής. 

Τι γνωρίζαμε όμως μέχρι σήμερα για τις ιδεολογίες των πλειοψηφικών κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα; 

  • Πως η κεντροδεξιά εχει ως ιδεολογικο υπόβαθρο τον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό και υποστηρίζει την ελεύθερη οικονομία, τον υγιή ανταγωνισμό, τη μέριμνα για τον πολίτη, την οικονομική και πραγματική προστασία του, την ανάπτυξη του τόπου και άνθηση της οικονομίας, με συγκεκριμένους αναπτυξιακούς όρους και προϋποθέσεις.
  • Η κεντροαριστερά εξ ορισμού συνδυάζει στοιχεία δημοκρατικού σοσιαλισμού και κοινωνικού φιλελευθερισμού. 

Τα κόμματα της κεντροαριστεράς, ως γνωστόν, επιδιώκουν τη δημιουργία μίας μεικτής οικονομίας της αγοράς και επενδυουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία.

  • Σήμερα όμως στην Ελλάδα έχει εδραιωθεί από όλους αυτούς τους κομματικούς εκφραστές των ιδεολογιών αυτών, μια μετάλλαξη και οπισθοχώρηση από τις καταγεγραμμένες αρχικές θέσεις και απόψεις.
  • Την τελευταία περίοδο από την κεντροδεξιά δυστυχώς ξεπεράστηκαν τα όρια στήριξης της επιχειρηματικότητας σε σημείο να έχει αφεθεί στο έλεος των συμφερόντων ο λαός, ανήμπορος να επιβιωσει με αξιοπρέπεια, ενώ η κεντροαριστερά ερίζει επί των ποσοστών που θα της προσδώσουν τη θέση ή όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας, χωρίς σθένος και πυγμή, να συντελούνται κοσμογονικές αδικίες και αλλαγές σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων και απλών πολιτών. 
  • Σε αυτές τις εκλογές επιβάλλεται να θέσουμε το σωστό διακύβευμα για την όποια επιλογή μας και όχι την εμμονή σε συσσωμάτωσή μας σε ομάδες και παρέες. 

Ας δούμε καθαρά έξω από το όμορφο περιτύλιγμα που μας πασάρουν. 

Είναι αδήριτη ανάγκη για την ομαλότητα και ευημερία μας.