Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2024 22:35

Στους αιώνας των αιώνων αμήν

Στους αιώνας των αιώνων αμήν

Του Δημήτρη Ν. Μπουσούνη   

 

    Μια μέρα, στα μέσα Ιουνίου του 2024, ο Πάπας πήγε να παρακολουθήσει μία συζήτηση, που αναφερόταν στην τεχνητή νοημοσύνη.

 

Αυτή η ενέργεια του Ποντίφικα παραξένεψε κάποιους και διερωτήθηκαν αν ήταν προσχεδιασμένη ή έγινε τυχαία, γιατί κάτι τέτοιο πρώτη φορά συνέβη στην ιστορία του θεσμού.

 

Στην τύχη, βέβαια, δεν αφήνεται τίποτα στο χώρο του Βατικανού κι ό,τι γίνεται εκεί έχει το συμβολισμό του ή προμηνύει κάποια σοβαρή εξέλιξη. 

 

Στις μέρες μας, όπως είναι γνωστό, τα πάντα αλλάζουν με πολύ γοργούς ρυθμούς, οπότε μια χρονική περίοδος δέκα ετών μπορεί να ισοδυναμεί μ’ έναν αιώνα κάποιων άλλων εποχών, ίσως και περισσότερο.  

 

Δεν είναι, όμως, μόνο η φύση των πραγμάτων που μεταβάλλεται ραγδαία αλλά και η αντίληψη πάνω σε διάφορα φιλοσοφικά ζητήματα.        

 

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει εκτός των άλλων κι αναταράξεις στους κόλπους των διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων.

 

Εύλογο ακούγεται αυτό, γιατί μέχρι πρότινος μόνο ο άνθρωπος, έναντι όλων των άλλων πλασμάτων, είχε την ικανότητα να διαθέτει νοημοσύνη και με βάση αυτήν απευθύνεται και παρακαλεί τα Θεία.

Δ

Σήμερα, όμως, υπάρχουν κι άλλοι οργανισμοί, άσχετα αν αυτοί είναι βιολογικοί ή όχι, που έχουν αυτήν την ικανότητα και μάλιστα σε πολύ ισχυρότερο επίπεδο σε σχέση μ’ αυτό του ανθρώπου.      

 

Αναπόφευκτο, λοιπόν, είναι το ερώτημα: σε τι θεό θα πρέπει να προσκυνούν όλα αυτά τα δημιουργήματα κι αν οι τελετουργίες, που κάνουν σήμερα τα διάφορα ιερατεία, έχουν κάποιο νόημα;

 

Τα θρησκευτικά δόγματα εμφανίστηκαν σε απόμακρους καιρούς, όπως είναι γνωστό, τότε που ίσχυε ο νόμος του ισχυρότερου και η πλειονότητα των ανθρώπων ζούσε κάτω από ευτελείς συνθήκες.

 

Τις εποχές εκείνες, λοιπόν, υπήρχε μεγάλη ανάγκη από θεσμούς με θεϊκή υπόσταση, για να μην μπορεί να τους αμφισβήτησει κανείς.

 

Έτσι ώστε να μπει μία τάξη στη συμβίωση των διαφόρων κοινωνικών ομάδων αλλά και γενικότερα των λαών.  

 

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά γι’ αυτό κι ο Πάπας πήγε ν’ ακούσει τη γνώμη των ειδικών, ώστε να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.  

 

Όσοι, λοιπόν, πιστεύουν σήμερα πως αρκεί να λένε «στους αιώνες των αιώνων αμήν…», χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα των καιρών, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο μέλλον να δουν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους!

 

*ΥΓ: Σε χώρες της Άπω Ανατολής, κάποιες από τις θρησκευτικές τελετές εκεί, τελούνται ήδη σήμερα από ανθρωπόμορφα ρομπότ. 

 

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.