Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 00:00

«Έξω οι χοντροί από την Καλαμάτα»

«Έξω οι χοντροί από την Καλαμάτα»

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ* 
«Γιατί; ΕΤΣΙ! Επειδή είναι χοντροί και δε τους γουστάρουμε. Μας χαλάν την αισθητική μας βρε αδερφέ!
Όχι, όχι! Ρατσιστές δεν είμαστε, αλλά με τους χοντρούς…

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ* 
«Γιατί; ΕΤΣΙ! Επειδή είναι χοντροί και δε τους γουστάρουμε. Μας χαλάν την αισθητική μας βρε αδερφέ!
Όχι, όχι! Ρατσιστές δεν είμαστε, αλλά με τους χοντρούς…

Σαν τι συμπεριφορά μπορεί να χαρακτηριστεί το «βάφτισμα» ενός κοινωνικού υποσυνόλου ως ανεπιθύμητο;
Ποια κριτήρια το στιγματίζουν; Από πού προκύπτουν αυτά; Υπάρχει κάτι άλλο πίσω από τις λέξεις;
Οι Ρομά ζουν εδώ και δεκαετίες στην Αγ. Τριάδα. Στην Μεσσηνία βρίσκονται από τον 15ο αι. μ.Χ. Λένε ότι σε ένα διαπληκτισμό φταίνε πάντα και οι δύο πλευρές. Τι είναι αυτό που κρατά τους Ρομά τόσο πεισματικά πολιτισμικά εσωστρεφείς;
Μάλλον η δική μας άρνηση να τους αποδεχτούμε. Σε τι οφείλεται αυτό;
Κάποιοι επικαλούνται την παραβατικότητα. Αρνούμενοι να καταλάβουν ότι είναι προϊόν κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας. Ξεχνώντας ότι η ανάγκη για επιβίωση ξεπερνά νόμους και κανόνες. Αγνοώντας αυτούς που τους κλέβουν τη ζωή και το μέλλον, στρέφονται στους αιώνιους αποδιοπομπαίους τράγους.
Κάποιοι άλλοι μιλούν για βρωμιάρηδες, απολίτιστους και σιχαμερούς. Ο Χρυσοχοΐδης, ο Λοβέρδος και ο Δένδιας θα έπρεπε να τους δώσουν τιμητική πλακέτα για τις εξέχουσες ιδεολογικές και έμπρακτες υπηρεσίες τους, στον πόλεμο κατά των (λαθρο)μεταναστών, των μικροπωλητών, των οροθετικών κλπ. Πάει πολύς καιρός από τότε που μούντζωναν τη βουλή. Ο εχθρός είναι άλλος τώρα. Φοράει πολύχρωμα ρούχα και έχει σκούρο δέρμα.
Οι χρυσαυγίτες και πάσης φύσεως φασίστες βαριούνται λίγο απ’ την απραγία, αφού κράτος και παρακράτος είναι πλέον το ίδιο πράγμα. Σκέφτονται λέει να μπουν και οι υπόλοιποι στα σώματα ασφαλείας, να γίνουν προστάτες μας. Σίγουρη δουλειά, καλά λεφτά και έχει και τα τυχερά της αφού μπορούν άφοβα να σκοτώνουν μετανάστες και να δέρνουν κανέναν αναρχικό.
Και ο υπόλοιπος κοινωνικός ιστός; 
Αυτός νοσεί από ασθένειες όπως αδιαφορία, αποξένωση, ατομικισμός κλπ. 
Γιατί όμως τα παραπάνω φαινόμενα φουντώνουν στις μέρες μας;
Είναι τάση του ανθρώπου να συμπεριφέρεται σαν κτήνος στη ζούγκλα όταν απειλείται; Μάλλον. Αλλά δεν είμαστε επιστήμονες. Είμαστε παρατηρητές των πολιτικών και κοινωνικών γίγνεσθαι. Από τη σκοπιά αυτή βλέπουμε λοιπόν ότι το παιχνίδι είναι στημένο. Αφού το κράτος δεν έχει να παρέχει κάτι στον πολίτη, παρέχει ασφάλεια. Πολλή ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ο κρατικός μηχανισμός, ανεξάρτητα απ’ το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι του πολιτεύεται μόνο με τη βία. Δεν έχει κάτι άλλο να παρουσιάσει ως έργο. Εφευβρίσκει εχθρούς και τους καταστέλλει. Αυτοί μπορεί να λέγονται λαθραίοι, «τρομοκράτες», τοξικομανείς, μικροπωλητές, οροθετικές, «τεμπέληδες» του δημοσίου κλπ. Η καταστολή που απλόχερα προσφέρει μπορεί μεν να προορίζεται για όλους, φροντίζει δε να διαφημίζει μόνο αυτή που βάλλει τους ξένους, τους διαφορετικούς, τους περιθωριακούς…

Ας επιστρέψουμε όμως στην τοπική πραγματικότητα. Τον Οκτώβρη του ’14 το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε την κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στην Αγ. Τριάδα.
Η αποκεντρωμένη διοίκηση εξέδωσε πράξη κατεδάφισης, ενώ οι «300» αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν «αγώνα» για την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης, την προστασία των περιουσιών τους, αλλά και των παιδιών τους «από τον κάθε Τσιγγάνο έμπορο ναρκωτικών».
Η λύση που προτείνουν οι τοπικοί άρχοντες, θέλοντας να φανούν ως διαχειριστές του προβλήματος, ενώ απλά εφαρμόζουν κυβερνητική γραμμή, είναι να τους στείλουν πάλι στη Μπιρμπίτα. Μέσα στις άθλιες εγκαταστάσεις, με ανύπαρκτες υποδομές, παρέα με το βάλτο, τα κουνούπια, τα ποντίκια…
Παρεμπιπτόντως: προτείνουμε σε όσους επιχειρηματολογούν λέγοντας «όσοι θέλουν να προστατέψουν τους Τσιγγάνους ας πάρουν έναν σπίτι τους» να πάνε αυτοί να ζήσουν στη Μπιρμπίτα καλύτερα.
Οι Ρομά είναι άνθρωποι! Δεν είναι κανα κοπάδι πρόβατα να τους πηγαινοφέρνεις. Ο τρόπος που ζουν είναι επιλογή τους. Η αντιμετώπιση που, γι’ αυτό το λόγο δέχονται, χαρακτηρίζεται με τρεις λέξεις.
ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗ - ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ - ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΙΚΗ

*Το κείμενο στήριξης των τσιγγάνων με αφορμή την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας το βρήκαμε σε αφίσες, σε τοίχους σε σημεία της Καλαμάτας