Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 17:16

Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη…

Τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη…

Του Χρίστου Ριζά 
Η κλεψύδρα του χρόνου, για θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Εταίρων και κυβέρνησης, βασανιστικά και καταστροφικά για την πατρίδα μας φθάνει στο τέλος…

Του Χρίστου Ριζά 
Η κλεψύδρα του χρόνου, για θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης μεταξύ Εταίρων και κυβέρνησης, βασανιστικά και καταστροφικά για την πατρίδα μας φθάνει στο τέλος…

Στις τελευταίες εκλογές η νέα κυβέρνηση έλαβε εντολή από τον λαό να διαπραγματευθεί με τους Εταίρους μας την τακτοποίηση των υποχρεώσεών μας που απορρέουν από τα μνημόνια και τον τερματισμό τους, αλλά με πρωταρχικό μέλημα την παραμονή μας στη Ευρωζώνη, στο Ευρώ δηλαδή.
Αναμφισβήτητα οι περισσότεροι Έλληνες ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης, αρωγοί στην προσπάθεια επιτυχούς έκβασης στο μείζον αυτό ζήτημα. Όλοι θέλαμε και θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση. Ο λαός ήλπιζε και περίμενε ότι η νέα κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη προς τούτο, με ενδελεχή γνώση των δεδομένων, ώστε να ενεργεί – διοικεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ρεαλισμό, κοινή γραμμή στα προτεινόμενα από τα στελέχη της κυβέρνησης και με χαμηλούς τόνους. Αυτά θα συνηγορούσαν θετικά στην ικανότητα της νέας κυβέρνησης να έχει μία βιώσιμη –υλοποιήσιμη πρόταση προς τους Εταίρους μας.
Αντίθετα και δυστυχώς τρεις μήνες μετά τις εκλογές, η κατάσταση έχει χειροτερέψει, είναι πολύ δύσκολη για τους Έλληνες και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Θα έλεγε κανένας ότι είμαστε έρμαια του ερασιτεχνισμού και μετέωροι χωρίς σχέδιο και προσανατολισμό.
Οικονομικά όλοι βιώνουμε την κατάσταση καθημερινά, χωρίς χρήματα το Δημόσιο, στα απόνερα της λαϊκίστικης λαίλαπας «Δεν πληρώνω» και των προεκλογικών ακοστολόγητων εξαγγελιών.
Η εικόνα στοιχειωμένων δρόμων ειδικά στις μεγάλες πόλεις, είναι σήμα κατατεθέν της κρίσης, ελεύθεροι επαγγελματίες στα όρια νευρικής κρίσης, βιομηχανία κατεστραμμένη, αγρότες εξαθλιωμένοι, νοικοκυριά υπερχρεωμένα που μεγαλώνει το χρέος τους όσο παραμένουμε στην κυβερνητική απραγία, άνοδος πάλι της ανεργίας -εκεί που μειωνόταν. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου εκτοξεύτηκαν κοντά στα 4 δισ. Ευρώ από 2δισ. που ήταν πριν τρεις μήνες, το απαραίτητο πρωτογενές πλεόνασμα, που με θυσίες είχε εξασφαλιστεί, σχεδόν εξανεμίσθηκε.
Σε θέματα Δημόσιας ασφάλειας η κατάσταση εκτροχιάζεται, με μέγιστο ατόπημα την κατάργηση των πολυαναμενόμενων φυλακών υψίστης ασφάλειας. Το κλείσιμο των κέντρων προσωρινής κράτησης –αντί για τη βελτιστοποίηση των συνθηκών των ήδη υπαρχόντων -είχε αποτέλεσμα τη μετάβαση των δύστυχων μεταναστών  στο κέντρο της Αθήνας, όχι βεβαία για να «λιαστούν», όπως διατείνεται η αρμόδια υπουργός, κάτι που επιφέρει και την υποβάθμισή του ως προς τη δημόσια υγεία και ως προς την ποιότητα ζωής τόσο των μονίμων κατοίκων όσο  και των μεταναστών.
Στο  όνομα της γενναιοδωρίας που πρέπει να έχει η Δημοκρατία νομοθετήθηκε να μπορούν να απελευθερωθούν καταδικασμένοι τρομοκράτες με δολοφονίες στο ενεργητικό τους ή δολοφόνοι, έστω και υπό προϋποθέσεις, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις τόσον στην Ελλάδα όσον και διεθνώς. Λες και οι δικαστές που τους καταδίκασαν, έκαναν λάθος και ότι η εκτελεστική εξουσία εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση τους επανέφερε στην τάξη. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στην πιο κρίσιμη ώρα της μεταπολεμικής Ελλάδας που χρειαζόμαστε φίλους και στηρίγματα διεθνώς. Ας καταλάβει πλέον η κυβέρνηση οτι δεν μας περισσεύουν φίλοι.
Σε θέματα παιδείας η κατάσταση οδηγείται στην αρρωστημένη κατάσταση της μεταδικτατορικής Ελλάδας. Επανέρχονται οι αιώνιοι φοιτητές, οι κατ’ επάγγελμα «φοιτητές», τα πανεπιστήμια καταλαμβάνονται από ομάδες ελάχιστων …φοιτητών στο όνομα του κακώς νοούμενου πανεπιστημιακού ασύλου, βανδαλισμοί ιστορικών κτιρίων, τεράστιες καταστροφές σε αστικές υποδομές, δαιμονοποίηση της αριστείας και υποβάθμιση εν τέλει των πανεπιστημίων μας και της παιδείας γενικότερα.
Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (νομοθετήματα, εισηγούμενα από το Υπουργικό Συμβούλιο και θεσμοθετούμενα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) ήταν για την κυβέρνηση στο άμεσο παρελθόν, όχι κόκκινη γραμμή στην λειτουργία της Δημοκρατίας, αλλά αιτία πολέμου. Τώρα έχουμε δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα η δεύτερη αποσκοπεί στην μεταφορά των ταμειακών υπολοίπων των φορέων Γενικής κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν θέλω να μπω στην ουσία της πράξης αυτής, που δυστυχώς ίσως είναι και μονόδρομος για εξεύρεση χρημάτων πληρωμής μισθών και συντάξεων, αλλά στηλιτεύω όσα λέγονταν πριν τρεις μήνες με πρωτοφανή ένταση από τη σημερινή κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα Νομοθετήματα και τι έπραξε προς αποφυγή τους.
Δυστυχώς η κυβέρνηση με τις ενέργειες της, την απίστευτη καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση, το γενικό αλαλούμ σε δηλώσεις και πράξεις από κάθε μέλος της κυβέρνησης, ανάλογα σε ποια συνιστώσα ανήκει, μοιάζει σαν να μην έχει κανένα στρατηγικό σχεδιασμό, κανένα ρεαλισμό και εν τέλει κανένα στόχο. Μέρα την ημέρα αποδεικνύεται το ανέτοιμο της κυβέρνησης να διοικήσει και δυστυχώς εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα του ερασιτεχνισμού της. Καταλήξαμε με την απίστευτη και ….ανούσια καθυστέρηση να έχουμε χρήματα για μισθούς και συντάξεις μόνο  μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως ανέφερε σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός Οικονομικών.
Ας συνετιστούμε επιτέλους το ταχύτερο!!!!! Χρέος της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει την εντολή που της δόθηκε από τον Ελληνικό λαό για την διαπραγμάτευση, υπεύθυνα και όχι τυχοδιωκτικά, να αφήσει τους λεονταρισμούς και τη διγλωσσία, να εκτιμήσει την δεινή θέση που θα βρεθούμε εμείς και όχι οι Εταίροι -δανειστές, αν υπάρξει GREXIT.
Ας σταθεί πλέον η νέα κυβέρνηση στο ύψος των ευθυνών της και των υποχρεώσεών της απέναντι στο λαό που την εξέλεξε, απέναντι των εταίρων μας, εξυπηρετώντας τις υποχρεώσεις μας για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και απολαβή το ταχύτερο δυνατόν του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που από διμήνου περίπου ευεργετούνται τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς όφελος της ανάπτυξης.
Την επόμενη μέρα ,εφ όσον έρθει - που θα έρθει, να είμαστε ενωμένοι και να αφήσουμε τους εγωκεντρισμούς. Να μαζέψουμε ότι μας απέμεινε αφήνοντας στο παρελθόν τα λόγια του αέρα, και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!!!! «να ονοματίζουμε τα σύκα -σύκα και τη σκάφη –σκάφη».