Σάββατο, 06 Ιουνίου 2015 00:00

"Λευκή Νύχτα" με μαύρη προοπτική

"Λευκή Νύχτα" με μαύρη προοπτική

Του Τάσου Νιάρχου 
Στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην Καλαμάτα η Λευκή Νύχτα. Την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων αυτή τη νύχτα και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. Ο Τάσος Νιάρχος μίλησε για μια καταναλωτική εκδήλωση που παρουσιάζεται ως πολιτιστική (το θέμα ήταν πρώτο στην ημερήσια διάταξη και μοναδικό στην ενότητα Πολιτιστικά Θέματα!) Επιπλέον μίλησε για την κυριαρχία του καταναλωτισμού στον άνθρωπο…

Η εισήγηση του Τάσου Νιάρχου, συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, έχει ως εξής:
Η Λευκή Νύχτα ούτε θα τονώσει την αγορά ούτε θα φέρει θέσεις εργασίας ούτε την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες του εμπορίου. Κάθε χρόνο καλούμε τους εργαζόμενους να «επισκεφθούν την τοπική αγορά και να διασκεδάσουν ψωνίζοντας». Καλά, δεν έχουμε καταλάβει ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει»;
Δεν έχουμε αντιληφθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι ματώνουν από τη βαριά φορολογία και τα χαράτσια;
Οι ενορχηστρωμένες προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας, ντύνοντας αυτό το αντιδραστικό εγχείρημα και με το μανδύα της «ανάδειξης του πολιτισμού», δεν μπορούν να κρύψουν τις αρνητικές συνέπειες, που θα έχουν αυτές οι ανατροπές στη ζωή των εργαζόμενων. Η πείρα των προηγούμενων χρόνων στην Καλαμάτα αλλά και στις άλλες πόλεις μας δείχνει ότι αυτοί που σίγουρα κερδίζουν είναι οι μεγάλες αλυσίδες, που φαίνεται ότι είχαν και τον περισσότερο κόσμο.
Έχασαν οι εργαζόμενοι που δούλεψαν απλήρωτες υπερωρίες, οι οποίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ούτε καν σε ρεπό δεν θα δοθούν.
Για τους μικρούς επαγγελματίες στην καλύτερη περίπτωση ο τζίρος τους ήταν τέτοιος που κάλυψε τα έξοδα των παραπανίσιων ωρών που είχαν ανοιχτά τα καταστήματά τους.
Επισημαίνουμε ακόμα πως η απελευθέρωση του ωραρίου είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και εκτοπίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες από την αγορά.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο που έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, απληρωσιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καλούνται εκβιαστικά να ξεχάσουν την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουν ως δούλοι για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.
Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα, διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει στον εμποροϋπάλληλο να δουλεύει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν το αυτονόητο: Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο, 40ωρο, 8ωρο, 5νθήμερο για τους εργαζόμενους στον κλάδο.
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι η επιμονή σας σε ένα καταναλωτικό κοινωνικό πρότυπο, το οποίο όχι μόνο έχει χρεοκοπήσει το ίδιο αλλά μαζί του χρεοκόπησαν και οι εργαζόμενοι, ενώ ο πλούτος έχει δραματικά συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια.
Έχετε βάλει στα πολιτιστικά θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας. Από πότε ο πολιτισμός προϋποθέτει ανοιχτά μαγαζιά; Ξέρετε πολιτισμός και καταναλωτισμός είναι έννοιες αντίθετες.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ: ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Στη σφαίρα της κατανάλωσης επιβεβαιώνεται η κυριαρχία των πραγμάτων πάνω στους ανθρώπους και ταυτόχρονα ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας των κοινωνικών σχέσεων. Την αποξενωμένη εργασία ακολουθεί μια αποξενωμένη κατανάλωση. Η αποξένωση (αλλοτρίωση) επεκτείνεται και στον «ελεύθερο χρόνο». Η αστική τάξη «έσπασε χωρίς οίκτο όλους τους πολυποίκιλους φεουδαρχικούς δεσμούς, που συνδέανε τον άνθρωπο με τους φυσικούς ανωτέρους του και δεν άφησε κανέναν άλλο δεσμό ανάμεσα στον άνθρωπο και τον άνθρωπο, εκτός από το γυμνό συμφέρον, από τη χωρίς συναίσθημα «πληρωμή τοις μετρητοίς»… Μετέτρεψε την προσωπική αξιοπρέπεια σε ανταλλακτική αξία και στη θέση των απειράριθμων διασφαλισμένων και κεκτημένων ελευθεριών έβαλε τη μοναδική ασυνείδητη ελευθερία του εμπορίου» (Κ. Μαρξ - Φρ. Ένγκελς «Το Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος»).
Πέρα από τη μετατροπή της εργατικής δύναμης σε εμπόρευμα και τη μετατροπή του μισθωτού εργάτη «του γιατρού, του νομικού, του παπά, του ποιητή, του ανθρώπου της επιστήμης» (στο ίδιο, σελίδα 12) η εμπορευματοποίηση διευρύνεται και σήμερα θεωρείται συνηθισμένο φαινόμενο η πώληση μελών του ανθρώπινου σώματος, του ίδιου του ανθρώπινου σώματος (μαζική πορνεία) ακόμα και βρεφών.
Τά πάντα εμπορευματοποιούνται: η υγεία, η παιδεία, το σύνολο της κουλτούρας, του αθλητισμού, της πληροφόρησης. Ακόμα και τα φυσικά αγαθά που μέχρι πρόσφατα έμειναν έξω από την εμπορευματική παραγωγή: Ο χρόνος, ο καθαρός αέρας, ο ήλιος, η θάλασσα, τα δάση κ.ο.κ.
Έτσι διευρύνεται ο κύκλος των πραγμάτων και των αντικειμένων που, ενώ υποτίθεται ότι δημιουργούνται για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ανθρώπου, τον χρησιμοποιούν ως μέσο και κυριαρχούν πάνω του.

 

*Σημειώνεται ότι την Λευκή Νύχτα θα συνδιοργανώσουν με το Δήμο Καλαμάτας ο Εμπορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, που τόνισε ότι η Λευκή Νύχτα είναι μια εκδήλωση που ωφελεί τα καταστήματα και την πόλη και δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους σε συμφέρουσες τιμές και να διασκεδάσουν. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για μια οικονομική-ψυχαγωγική εκδήλωση που ωφελεί την πόλη, φέρνοντας επισκέπτες και από πολλές άλλες περιοχές.