Τρίτη, 31 Μαϊος 2016 15:54

Οι 29 που πιάστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών είχαν πελατολόγιο 510 ατόμων!

Ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Σταύρος Τουφεξής, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Αδαμάντιος Μητρόπουλος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας Αναστάσιος Δεληγιάννης Ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Σταύρος Τουφεξής, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Αδαμάντιος Μητρόπουλος και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας Αναστάσιος Δεληγιάννης

ΠΟΛΛΗ ΚΟΚΑΪΝΗ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 
Εντυπωσιάζουν οι αστυνομικές πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση της εξάρθρωσης ομάδας καλλιέργειας κάνναβης και διακίνησης χασίς και κοκαΐνης στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αττική. Οι 29 που πιάστηκαν από την αστυνομία, συν άλλοι τέσσερις που είναι στις φυλακές, είχαν πελατολόγιο 510 ατόμων, από ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα! Η Αστυνομία υπολογίζει ότι η ομάδα αυτή, με τις εγκληματικές της πράξεις, αποκόμισε χρηματικό όφελος 700.000 ευρώ!...

Για την εξάρθρωση της ομάδας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι στην Καλαμάτα, ο αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος Αδαμάντιος Μητρόπουλος, ο διευθυντής αστυνομίας Μεσσηνίας Ταξίαρχος Σταύρος Τουφεξής και ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας υπαστυνόμος α’ Αναστάσιος Δεληγιάννης.
Από τις 29 συλλήψεις οι τέσσερις έγιναν στην περιοχή της Καλαμάτας και οι υπόλοιπες στην περιοχή της Μεσσήνης, πλην μίας που έγινε στην Αρκαδία, μίας στην Αττική και μίας στα όρια Μεσσηνίας-Αρκαδίας και μάλιστα κατά τη μεταφορά ποσότητας κοκαΐνης (158,2 γραμμάρια) και χασίς (περίπου ένα κιλό). Ο αρχηγός φέρεται ότι είναι άτομο που πιάστηκε σε χωριό της Καλαμάτας.
Η δικογραφία περιλαμβάνει, εκτός από τους 29 συλληφθέντες και τους τέσσερις φυλακισμένους, επιπλέον 510 άτομα που αποτελούν το ναρκο-πελατολόγιο της ομάδας. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους πελάτες προέρχονται από τη Μεσσηνία και οι 200 έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως. Πάντως οι παραβάσεις των περισσότερων από αυτούς έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα.
Ωστόσο, κάποιοι από αυτούς θεωρείται ότι είναι εύπορα άτομα, διότι σε περίοδο κρίσης είναι δύσκολο ένας φτωχός χρήστης να αγοράσει κοκαΐνη. Σημειώνεται ότι τα 158,2 γραμμάρια κοκαΐνης που πιάστηκαν στα όρια Αρκαδίας - Μεσσηνίας αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 δόσεις και η αξία της, σε χονδρική τιμή, δηλαδή στην τιμή του αρχηγού, υπολογίζεται στα 15.000 ευρώ!
Η αστυνομία υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι έμπαιναν στη Μεσσηνία 100 γραμμάρια κοκαΐνης ανά τρεις έως εφτά ημέρες. Ποσότητα που ένα μέρος της φαίνεται ότι πήγαινε σε εύπορα μέλη της κοινωνίας που είχαν την οικονομική δυνατότητα να την προμηθευτούν.
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι ποσότητες ναρκωτικών που βρέθηκαν δεν είναι εντυπωσιακά μεγάλες, η αστυνομία σημειώνει ότι το εμπόριο γίνεται πια με μικρές ποσότητες επειδή αφενός οι διακινητές δεν διακινδυνεύουν να συλληφθούν με μεγάλη ποσότητα και να τιμωρηθούν με πολλά χρόνια φυλακή και αφετέρου δεν θεωρείται ασφαλές να γίνονται συναλλαγές μεταξύ των ομάδων εμπορίας και διακίνησης με πάρα πολλά χρήματα.
Το αστυνομικό δελτίο που εκδόθηκε για τη μεγάλη αυτή υπόθεση έχει ως εξής:

«Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, πολυμελής εγκληματική ομάδα, που ενέχεται στην καλλιέργεια κάνναβης και στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Αρκαδίας, της Κορινθίας και Μεσσηνίας και της Αττικής.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν από χθες (30.5.2016) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αρκαδίας, της Μεσσηνίας και της Αττικής, με τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών.
Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής.
Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων συνελήφθησαν συνολικά είκοσι εννέα (29) άτομα, είκοσι επτά (27) ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως 78 ετών και δύο (2) αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 31 και 49 ετών, αντίστοιχα, ενώ διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους.
Από τους συλληφθέντες, οι είκοσι επτά (27) είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δύο (2) ημεδαποί κατηγορούνται για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμη τέσσερα (4) άτομα, τρεις (3) ημεδαποί ηλικίας 43, 44, 45 ετών, αντίστοιχα και ένας (1) 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι τυγχάνουν έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού, Ναυπλίου και Μαλανδρίνου, αντίστοιχα, για παρόμοια αδικήματα.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τα βεγγαλικά, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ενώ επιπλέον η δικογραφία περιλαμβάνει και κατηγορίες σε βάρος ατόμων για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.
Επιπλέον, σε βάρος των είκοσι επτά (27) μελών της εγκληματικής ομάδας, που συνελήφθησαν, εκκρεμούσαν και ισάριθμα Εντάλματα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Καλαμάτας.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, ευρήματα, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Αυγούστου του έτους 2015, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την καλλιέργεια κάνναβης και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης και κοκαΐνης), σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία, οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών αλλά και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων και συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, αγροτεμάχια, υπαίθριους χώρους, οχήματα κ.λπ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
* ποσότητα κάνναβης, βάρους -1.278,5- γραμμαρίων,
* -27- δενδρύλλια κάνναβης,
* ποσότητα κοκαΐνης, βάρους -158,2- γραμμαρίων,
* τρία (3) ναρκωτικά δισκία,
* το χρηματικό ποσό των -6.240- ευρώ,
* πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας,
* τρία (3) κυνηγετικά όπλα,
* δέκα (10) φυσίγγια,
* επτά (7) σουγιάδες,
* σπρέι πιπεριού,
* -39- κροτίδες,
* τέσσερα (4) οχήματα και
* πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν συλληφθεί δώδεκα (12) άτομα και είχαν κατασχεθεί πάνω από τέσσερα (4) κιλά κάνναβης, πάνω από ένα (1) κιλό κοκαΐνης, δενδρύλλια κάνναβης, χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις -13.000- ευρώ κ.α., τα οποία συνδέονται με διαφόρους τρόπους με την εγκληματική οργάνωση.
Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, η οποία έχει συστηματικό χαρακτήρα, είχαν διακινήσει πάνω από είκοσι πέντε (25) κιλά κάνναβης και πάνω από πέντε (5) κιλά κοκαΐνης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -700.000- ευρώ.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας και στον κ. Ανακριτή Καλαμάτας, κατά περίπτωση.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες».
Μ.Ν.