Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017 12:41

Στο «Δράκο» οι πυροσβέστες της Μεσσηνίας

Στο «Δράκο» οι πυροσβέστες της Μεσσηνίας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΤΗ
Στις πλέον ρεαλιστικές συνθήκες, μέσα σε ένα πυρίμαχο κοντέινερ που αρπάζει φωτιά, γεμίζει καπνό και ανεβάζει πάρα πολύ υψηλή θερμοκρασία, πυροσβέστες της Μεσσηνίας ξεκίνησαν σήμερα να εκπαιδεύονται για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών και τη διάσωση κοινού που κινδυνεύει να καεί. Η εκπαίδευση γίνεται στο υπερσύγχρονο εξομοιωτή του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος για πρώτη φορά βγήκε εκτός της Αθήνας για την εκπαίδευση των πυροσβεστών της περιφέρειας…

Ο εξομοιωτής έχει σταθμεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, σε χώρο του τελωνείου και θα βρίσκεται εκεί μέχρι και την Παρασκευή προκειμένου να εκπαιδευτούν τουλάχιστον 125 πυροσβέστες από όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες του Νομού.

Πρόκειται για το εξομοιωτή με την ονομασία «Δράκος», από το όνομα της κατασκευάστριας εταιρίας «Drager».

Η εκπαίδευση ξεκίνησε παρουσία του επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Πελοποννήσου του Πυροσβεστικού Σώματος, αρχιπύραρχου Θεόδωρο Λαρέζου, του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας πύραρχου Κωνσταντίνου Θεοφιλόπουλου και άλλων στελεχών.

Προηγήθηκε, νωρίτερα το πρωί, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα, ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, ο οποίος κρίθηκε θετικός.

Ο εξομοιωτής μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εκπαίδευση των πυροσβεστών που υπηρετούν στα αεροδρόμια της χώρας και ιδιαίτερα στα αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στη Fraport. Όπως σημείωσε όμως ο επικεφαλής του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την εκπαίδευση των πυροσβεστών στον εξομοιωτή, επιπυραγός της ΕΜΑΚ Ιωάννης Κολοβός, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας και τους πυροσβέστες αλλά και από τη βιομηχανία προκειμένου να γίνουν προγράμματα εκπαίδευσης στο υπερσύγχρονο αυτό σύστημα.

Ο «Δράκος» είναι στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και παρέχει τις πλέον ρεαλιστικές συνθήκες, με απόλυτη ασφάλεια όμως για τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να ασκηθούν για την αντιμετώπιση διαφόρων σεναρίων, όπως τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από διαμέρισμα που καίγεται, την κατάσβεση φωτιάς σε διαμέρισμα κ.λπ
Στ.Μ.