Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 11:27

Καλαματιανοί θύματα απάτης ομάδας που έκανε μεγάλες παραγγελίες ελαιολάδου και αρνιών

ΠΑΡΙΣΤΑΝΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΓΙΑΤΡΟΥΣ
Και Καλαματιανοί έπεσαν θύματα εγκληματικής ομάδας, τα μέλη της οποίας επικαλούνταν ότι ήταν επιφανείς προσωπικότητες, όπως μεγαλογιατροί της Αθήνας και έκαναν μεγάλες παραγγελίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, αρνιών, μοσχαρίσιου κρέατος, μελιού κ.λπ. Οι απατεώνες επικοινωνούσαν με τους παραγωγούς λίγο πριν αυτοί φτάσουν στην Αθήνα για να τους παραδώσουν τις παραγγελίες, ισχυρίζονταν ότι τους έτυχε κάποια έκτακτη υποχρέωση, π.χ. επείγον χειρουργείο και τους ζητούσαν να παραδώσουν τελικά τα προϊόντα τους σε συνεργάτες τους. Όσον αφορά την πληρωμή τους, τους έλεγαν ότι θα τους πληρώσουν μόλις ξεμπερδέψουν από την έκτακτη υποχρέωση που τους τύχαινε αλλά μετά την παραλαβή των προϊόντων εξαφανίζονταν…

Στην Καλαμάτα είναι δύο τα θύματα της εγκληματικής ομάδας, παραγωγοί ή έμποροι έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Ο ένας έχασε με αυτή την απάτη 15 τενεκέδες λάδι και ο άλλος εννέα τενεκέδες λάδι.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας συνήθως επικοινωνούσαν με εστιατόρια, επικαλούνταν ότι είναι υπαρκτά επιφανή πρόσωπα που είχαν φάει στο παρελθόν στο μαγαζί και είχαν μείνει εξαιρετικά ικανοποιημένοι από διάφορα προϊόντα, ενώ ζητούσαν να τους δώσουν το τηλέφωνο επικοινωνίας με τους προμηθευτές αυτών των προϊόντων για να κάνουν παραγγελίες για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και ασθενείς τους. Στη συνέχεια η εγκληματική ομάδα επικοινωνούσε με τους προμηθευτές, τους ενημέρωνε ότι βρήκε τα τηλέφωνά τους από τις επιχειρήσεις τις οποίες προμήθευαν με προϊόντα, εκείνοι πείθονταν ότι πρόκειται για αξιόπιστα πρόσωπα και έτσι δέχονταν να τους προμηθεύσουν με τα προϊόντα που ζητούσαν.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας. Η εγκληματική ομάδα φαίνεται ότι ενέχεται σε 31 τέτοιες απάτες που αφορούν στις περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Μεσσηνίας, της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό αστυνομικό δελτίο, «ως προς τη μεθοδολογία τονίζεται ότι, οι δράστες προέβαιναν σε μεγάλες παραγγελίες κρέατος, λαδιού, καφέ και άλλων ειδών, τα οποία οι παθόντες μετέφεραν στην Αθήνα, ενώ λίγη ώρα πριν την παράδοση των προϊόντων επικαλούνταν επείγουσα επαγγελματική υποχρέωση, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να παραδίδονται σε συνεργό τους, χωρίς να καταβάλλεται το αντίτιμο.

Σημειώνεται ότι, οι δράστες, με τις εγκληματικές τους πράξεις, είχαν αποκομίσει όφελος που ξεπερνά τις (32.000) ευρώ, ενώ είχαν αφαιρέσει, συνολικά, από τους παθόντες, τα εξής :

      (4) τόνους και (100) κιλά λάδι

      (39) αρνιά

      (220) κιλά κρέας μοσχαριού

      Ποσότητα καφέ συνολικής αξίας 800 ευρώ

      Κατεψυγμένες είδη συνολικής αξίας 500 ευρώ

      (20) κιλά μέλι

Υπενθυμίζεται ότι, η εγκληματική ομάδα εξαρθρώθηκε, μετά από επισταμένες έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας, που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη, στις (9-3-2018), το απόγευμα, στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, του 70χρονου ημεδαπού δράστη.

Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός  63χρονου μέλους της εγκληματικής ομάδας, που αναζητείται για να συλληφθεί για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της  συμμετοχής σε συμμορία και της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων απάτης.

Ο συλληφθείς μετά την απολογία του στον Ανακριτή Μεσολογγίου κρίθηκε προφυλακιστέος σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ναυπακτίας».