LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 01:54

Η Μεσσηνία έχει γίνει ήσυχος νομός χωρίς δολοφονίες, ένοπλες ληστείες, ομηρίες

Ο διευθυντής αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας (αριστερά) και συνεργάτες του από το αστυνομικό τμήμα και την υποδιεύθυνση ασφαλείας Καλαμάτας Ο διευθυντής αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας (αριστερά) και συνεργάτες του από το αστυνομικό τμήμα και την υποδιεύθυνση ασφαλείας Καλαμάτας

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
«Διάγουμε μια ήσυχη περίοδο» στη Μεσσηνία όσον αφορά την εγκληματικότητα-παραβατικότητα, διαβεβαίωσε ο διευθυντής αστυνομίας Μεσσηνίας, Παναγιώτης Πούπουζας, που χθες το βράδυ μίλησε για το αστυνομικό έργο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση με την εγκληματικότητα είναι ρευστή, διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τους δείκτες και κάλεσε τους επιχειρηματίες να δώσουν σημασία στη ασφάλεια των επιχειρήσεών τους και στην πρόληψη όπως στο φωτισμό των χώρων τους, στην εγκατάσταση θυρών ασφαλείας, καμερών εποπτείας, συναγερμών κ.λπ…

Ο διευθυντής αστυνομίας, πλαισιωμένος από συνεργάτες του από την υποδιεύθυνση ασφαλείας και από το αστυνομικό τμήμα, σημείωσε ότι από την Ολυμπιάδα του 2004 μέχρι και το 2012 οι δείχτες της εγκληματικότητας παραβατικότητας σημείωναν αύξηση. Από το 2013 μέχρι σήμερα όμως υπάρχει σταθερή μείωση. Χαρακτηριστικά ο κ. Πούπουζας ανέφερε ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν στο Νομό 50 ληστείες και 1500 κλοπές περίπου. Αντίθετα το 2017 πραγματοποιήθηκαν 13 ληστείες, εκ των οποίων οι 10 εξιχνιάστηκαν και 840 κλοπές. Πολύ σημαντική διαφορά, πρόσθεσε ο διευθυντής αστυνομίας, είναι ότι οι ληστείες που έγιναν το 2017 διαπράχθηκαν με άσκηση σωματικής βίας και μόνο μία με την απειλή όπλου, ενώ αντίθετα μέχρι το 2012 γίνονταν ληστείες με όπλα, γίνονταν ανθρωποκτονίες, ομηρίες, οι δράστες φίμωναν ηλικιωμένους κ.ά

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ο διευθυντής αστυνομίας σημείωσε ότι έχει γίνει μόνο μία ληστεία, σε περίπτερο στην οδό Μαυρομιχάλη, ενώ οι κλοπές είναι σε χαμηλό ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά το ποιος διαπράττει τις ληστείες και τις κλοπές ο κ. Πούπουζας σχολίασε ότι τέτοιες πράξεις γίνονται από άτομα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ακόμη και από ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε μεγάλο ποσοστό γίνονται και από ΡΟΜΑ. Πάνω σε αυτό όμως τόνισε την αναγκαιότητα ένταξης των τσιγγάνων στην παραγωγική διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραβατική συμπεριφορά συνδέεται με τη στέρηση της εργασίας.

Ένα πρόβλημα που μεγεθύνθηκε το 2017, συνέχισε ο κ. Πούπουζας, αφορά τους παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν ή επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από το Νομό και ειδικότερα ανέφερε ότι το 2016 κρατήθηκαν από την Αστυνομία 535 παράτυποι μετανάστες ενώ πέρσι ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 976. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα καθώς σε πολλές περιπτώσεις αφορά γυναικόπαιδα που δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν στα κρατητήρια της αστυνομίας αλλά και για ένα ζήτημα για τη διαχείριση του οποίου απασχολούνται πολλοί αστυνομικοί για πολλές ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, ο κ. Πούπουζας ενημέρωσε ότι πέρσι σημειώθηκε ρεκόρ στην κατάσχεση και εκρίζωση χασισόδεντρων, ο αριθμός των οποίων έφτασε τα 4.000! Είπε ότι πρόβλημα με τα ναρκωτικά υπάρχει σε όλη την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ωστόσο σημείωσε ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός τρόπος για να υπολογιστεί εάν έχουν αυξηθεί ή μειωθεί στην περιοχή μας οι διακινητές, οι έμποροι, οι χρήστες.

Αναφερόμενος γενικότερα στο τι έχει αλλάξει στην Ελληνική Αστυνομία ο κ. Πούπουζας είπε ότι τα στελέχη της Αστυνομίας έχουν αποκτήσει πλέον επιστημονική εξειδίκευση, ενώ έχει γίνει και πιο αποτελεσματική μετά τις αλλαγές στη δομή του Σώματος και ειδικότερα μετά την αντικατάσταση μικρών Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών με πιο πλήρεις αστυνομικές μονάδες.

Τέλος, ο διευθυντής αστυνομίας ενημέρωσε ότι μέσα σε ένα μήνα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο νέος αστυνομικός σταθμός στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, μια Υπηρεσία που τόνισε ότι ήταν αναγκαίο να συσταθεί, αν και επισήμανε ότι η αστυνομία χρειάζεται υποστήριξη από φορείς για να αποκτηθεί η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ευχαρίστησε θερμά τον διευθυντή αστυνομίας και τους συνεργάτες του για την ενημέρωση που έκανε και διαβεβαίωσε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί θα στηρίξει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του την αστυνομία με τη διάθεση της υποδομής που χρειάζεται.
Στ.Μ.