Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 16:04

Αρχηγός ο Καλαματιανός στην ομάδα που προκάλεσε τις εκρήξεις σε Καλαμάτα και Μυστρά

Αρχηγός ο Καλαματιανός στην ομάδα που προκάλεσε τις εκρήξεις σε Καλαμάτα και Μυστρά

«ΟΜΑΔΑ ΕΨΙΛΟΝ» 
Όλοι στην Καλαμάτα ψάχνουν να βρουν τι είναι αυτή η Ομάδα Έψιλον, στο όνομα της οποίας οργανώθηκαν δύο εκρήξεις, από πέντε άτομα, τα οποία έχουν συλληφθεί και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως τονίστηκε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, στην Τρίπολη, την οργάνωση δημιούργησε ο 52χρονος Καλαματιανός, ο ένας από τους πέντε συλληφθέντες…

Η λεγόμενη Ομάδα Έψιλον θεωρεί ότι ο κυρίαρχος πολιτισμός είναι αυτός των Αρχαίων Ελλήνων και επιδιώκει την επαναφορά και κυριαρχία του στην ανθρωπότητα.
Σε ό,τι αφορά τους πέντε δράστες των εκρήξεων, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στην Τρίπολη, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, τον Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας ταξίαρχο Αδαμάντιο Μητρόπουλο, τον Διευθυντή Αστυνομίας Λακωνίας αστυνομικό διευθυντή Σταύρο Τουφεξή, τον διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας αστυνόμο α’ Βασίλη Τσιγαρίδη και τον Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης αστυνόμο α’ Ζαχαρία Αγρανιώτη, τονίστηκε ότι «οι συλληφθέντες τοποθέτησαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και πραγματοποίησαν τις εκρήξεις προκειμένου να εκπληρώσουν την αιτιολογική βάση και το σκοπό της ομάδος». Πρόσθεσε δε ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής ότι την ομάδα «δημιούργησε ο 52χρονος από το 2009 και στην οποία εντάχθηκαν σταδιακά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες».
Σημειώνεται ότι οι εκρήξεις έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης προς Παρασκευή και οι δράστες συνελήφθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην Καλαμάτα. Ο 52χρονος Καλαματιανός ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ενώ οι άλλοι τέσσερις ήταν ηλικίας από 24 έως 35 ετών και προέρχονται από τη Δράμα και τη Χαλκιδική.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξεις και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς και παράβασης της νομοθεσίας για όπλα, βεγγαλικά και ναρκωτικά.
Στην Καλαμάτα ο εκρηκτικός μηχανισμός της ομάδας τοποθετήθηκε στην αυλή της Τράπεζας της Ελλάδος και στο Μυστρά, στην πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Στα σημεία των εκρήξεων οι δράστες σχημάτισαν με μαύρο σπρέι το σταυρό με δύο αντίρροπα Ε, το οποίο παραπέμπτει στο Δελφικό σύμβολο και την Ομάδα Έψιλον.
Στα σπίτια και τα αυτοκίνητα των δραστών βρέθηκαν τέσσερις αυτοσχέδιοι εκκριτικοί μηχανισμοί, τέσσερα κυνηγετικά όπλα, από τα οποία στο ένα ήταν ενσωματωμένο δίποδο και διόπτρα. Τρία τόξα. Ποσότητα κάνναβης 10,2 γραμμαρίων. Ποσότητα νιτρικής αμμωνίας 3 κιλά. 2.600 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων. Σαράντα τρία βέλη, δύο γεμιστήρες, τσεκούρια, σπαθιά, μαχαίρια, σιδερογροθιές, 90 καπνογόνα, τρεις συσκευές ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευή  αποθήκευσης ψηφιακών  δεδομένων, κινητά τηλέφωνα, τρεις κουκούλες κεφαλής, είδη ρουχισμού, διάφορα είδη επιχειρησιακού εξοπλισμού όπως θήκες μαχαιριών, ζώνες φυσιγγίων, διάφορα έγγραφα και σημειώσεις και δύο οχήματα ως μέσα τέλεσης των αξιοποίνων πράξεων.
Όπως τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας, οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι παραπάνω εμπλέκονται και σε άλλες παρόμοιες ή άλλες αξιόποινες πράξεις».