Παρασκευή, 05 Ιανουαρίου 2018 10:52

Βία και άνιση μεταχείριση του ΕΠΑΛ Μεσσήνης καταγγέλλει συνδικαλιστική παράταξη καθηγητών

Βία και άνιση μεταχείριση του ΕΠΑΛ Μεσσήνης καταγγέλλει συνδικαλιστική παράταξη καθηγητών

ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΙΛΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β/ΒΑΘΜΙΑΣ
Η ανακατανομή αιθουσών μεταξύ του 1ου Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Μεσσήνης γίνεται σε βάρος του δεύτερου σχολείου και μάλιστα με την παρουσία αστυνομίας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία Ριζοσπαστών Καθηγητών». Από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Σταματόπουλος, σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal, υπογραμμίζει ότι το δικό του μέλημα είναι να γίνει το ΕΠΑΛ Μεσσήνης πιο ελκυστικό προς όφελος των μαθητών και της ανάπτυξης της περιοχής…

Η ανακατανομή των αιθουσών αποφασίστηκε ομόφωνα από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μεσσήνης και στη συνέχεια εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Τονίστηκε δε, κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι με την ανακατανομή θα εξασφαλιστεί μια μεγάλη αίθουσα για το ΕΠΑΛ, στην οποία θα μεταφερθεί αεροπλάνο που έχει αποφασίσει να προσφέρει η Πολεμική Αεροπορία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την ανέγερση σχολικού κτιρίου για το ΕΠΑΛ, με το πρόγραμμα Σύμπραξης του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα. Ωστόσο η Ενωτική Πρωτοβουλία Ριζοσπαστών Καθηγητών στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι η απόφαση για την ανακατανομή των αιθουσών έγινε χωρίς πραγματικό δημοκρατικό διάλογο και με τη διαφωνία του Συλλόγου Καθηγητών του ΕΠΑΛ και των συμβούλων παιδαγωγικής καθοδήγησης.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης έχει ως εξής: «Στην εκπαίδευση οι διαφωνίες λύνονται με διάλογο και όχι με επιβολή ή αστυνομικά μέτρα.

Από την περίοδο της συγχώνευσης του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης, το σχολείο αυτό λειτουργεί σε δύο κτήρια, που είχαν όμως κοινό προαύλιο. Στο ισόγειο του ενός κτηρίου, στεγάζεται το ΕΠΑΛ. Το πρόβλημα αυτό του ΓΕΛ Μεσσήνης, έρχεται τώρα να λυθεί σε βάρος του ΕΠΑΛ Μεσσήνης, που παρά την αντίρρηση του Συλλόγου των καθηγητών και των συμβούλων παιδαγωγικής καθοδήγησης, καλείται να μετακομίσει. Η απόφαση αυτή που πάρθηκε από την Δημοτική επιτροπή Παιδείας του Δήμου Μεσσήνης, μετά από ελλιπή ενημέρωση, δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτή η μετακόμιση στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Επίσης στο νέο κτήριο δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια του ΕΠΑΛ, μερικά από τα οποία είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν. Δηλαδή στηρίζεται το ένα σχολείο σε βάρος του άλλου.

Τα ΕΠΑΛ δεν είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας, έτσι ώστε να μην λαμβάνουμε υπόψιν τις γνώμες της αντίστοιχης εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν μπορεί με το έτσι θέλω, κάποιοι να επιβάλλουν την γνώμη τους σε άλλους. Πολύ περισσότερο απαράδεκτη είναι η παρουσία αστυνομικών μέσα στα σχολεία, για να γκρεμιστούν οι “ενοχλητικοί” τοίχοι.

Δεν αρμόζουν οι πράξεις αυτές στο δημόσιο δημοκρατικό σχολείο που θέλουμε και υπερασπιζόμαστε.

Ζητάμε να σταματήσει, οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και να γίνει πραγματικός δημοκρατικός διάλογος ανάμεσα στους αρμόδιους σύμφωνα με το Νόμο φορείς  για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β’/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο διευθυντής της β/βάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιώργος Σταματόπουλος σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal σημείωσε πως η συνδικαλιστική παράταξη δεν τον έχει ενημερώσει για τις απόψεις της και εκτίμησε ότι δεν είναι σωστά ενημερωμένη για το θέμα.

Τόνισε ότι η απόφαση για την ανακατανομή των αιθουσών είναι ομόφωνη από το Δήμο Μεσσήνης και υπογράμμισε ότι «το δικό μου μέλημα είναι η αναβάθμιση του ΕΠΑΛ της Μεσσήνης και τη βελτίωση της ελκυστικότητά του. Θέλουμε οι μαθητές του σχολείου να βελτιώσουν τις τεχνικές τους δυνατότητες και να ζήσουν καλύτερα. Πάντα στο μυαλό μου είναι η αναβάθμιση του ΕΠΑΛ και την ίδια κατεύθυνση έχει και η κυβέρνηση, η οποία έχει θεσπίσει κίνητρα ώστε τα παιδιά να επιλέγουν το ΕΠΑΛ. Η περιοχή του Δήμου Μεσσήνης είναι αγροτική και πρέπει να αναβαθμίσουμε το ΕΠΑΛ γιατί αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Στο ΕΠΑΛ της Μεσσήνης με τις αλλαγές που γίνονται δεν πρόκειται να ελαττωθεί ο αριθμός των εργαστηρίων, ενώ θα δημιουργηθεί και αίθουσα για το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας».

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο σχολικό συγκρότημα, η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης έχει ως εξής: «Αποφασίζουμε ομόφωνα: Τον διαχωρισμό των σχολικών κτηρίων και για να ικανοποιηθούν οι τρέχουσες επείγουσες ανάγκες στέγασης, έως ότου κτισθεί το νέο κτήριο του ΕΠΑ.Λ Μεσσήνης ως κάτωθι:

  1. Το 1ο ΓΕΛ. Μεσσήνης θα στεγάζεται στο βόρειο κτήριο στον 1ο όροφο.
  2. Το ισόγειο του Βόρειου κτηρίου θα χρησιμοποιείται από το 1ο Γ.Λ. Μεσσήνης, πλην των δύο μικρών αιθουσών που βρίσκονται αριστερά της κεντρικής εισόδου του κτηρίου και δίπλα στο εργαστήριο Φυσικής.
  3. Το υπόγειο του Βόρειου κτηρίου θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του εργαστηρίου γεωπονίας του ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης.
  4. Το νυν γραφείο του Δ/ντή του ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης, στο ισόγειο του Βόρειου κτηρίου και της γραμματείας θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης. Οι καθηγητές του ΓΕΛ Μεσσήνης θα χρησιμοποιούν τον δεξιό χώρο μετά τον προαναφερόμενο προς τα Δυτικά.
  5. Στο μεσαίο κτήριο η μεγάλη αίθουσα ανατολικά με το παρακείμενο γραφείο και την αποθηκούλα θα χρησιμοποιείται από το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης.
  6. Το αμφιθέατρο διαχειρίζεται από το ΓΕΛ. Μεσσήνης στις σχολικές εορτές, εκ περιτροπής (σε βάρδιες, εναλλάξ), θα χρησιμοποιείται και από τα δύο σχολεία.
  7. Το Νότιο κτήριο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης.
  8. Το ΕΠΑ.Λ. Μεσσήνης θα δηλώσει αίθουσες κατά την πρόβλεψη του, για το σχολικό έτος 2018-19, ανεξάρτητα από την παρούσα κατανομή.

Η απόφαση θα υλοποιηθεί στις διακοπές των Χριστουγέννων και εφαρμόζεται από 1-1-2018».
Στ.Μ.