Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 21:03

Τα κάλαντα στον Μητροπολίτη και το dress code που επέβαλε μια δασκάλα στους μαθητές της

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕA 
Για να πουν τα κάλαντα μαθητές Δημοτικού Σχολείου της Καλαμάτας στον Μητροπολίτη θα πρέπει να εμφανιστούν ομοιόμορφα ντυμένοι. Και αν δεν έχουν τα ρούχα που η δασκάλα τους ζήτησε να φορέσουν, τότε θα πρέπει να τα αγοράσουν. Και αν κάποια οικογένεια δεν θέλει ή δεν έχει να αγοράσει ρούχα για τα κάλαντα στον Μητροπολίτη, τότε το παιδί της θα αποκλειστεί από αυτή την εκδήλωση, με σχόλια μάλιστα της δασκάλας που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο παιδί...

Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη σε σχολείο της Καλαμάτας, σύμφωνα με επιστολή που μας απέστειλε γονέας μαθήτριας, η οποία έχει ως εξής: “Σήμερα 18/12, η δασκάλα της μουσικής, μας «έδωσε εντολή» να αγοράσουμε ρούχα για τις 20/12 (σε 2 μέρες δηλαδή και «κόψτε το λαιμό σας»), επειδή το «επιτάσσει» η χορωδιακή εμφάνιση πεντάλεπτου «στα σκαλοπάτια του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας», όπως αναφέρει στο σημείωμα της.

Όταν μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού την ρώτησε:

«Κυρία, δεν έχω μπλε φούστα, τι άλλο μπορώ να φορέσω;», η απάντηση ήταν σαφής και ξεκάθαρη:

«Δεν με νοιάζει κορίτσι μου, να βρεις λεφτά ν΄ αγοράσεις!»

Αναρωτιέται κανείς από όσους θεωρούν τους εαυτούς τους εκπαιδευτικούς, πως αισθάνθηκε το παιδί;;; αλλά who cares!  

Στη συνέχεια ακολούθησαν ειρωνικάκαι απαξιωτικά σχόλια σε διάλογο της δασκάλας της μουσικής με άλλη δασκάλα, σχετικά με την μαθήτρια.

Σχόλια – ερωτήματα:

  1. Τα παιδιά της Δ’ Δημοτικού ως γνωστόν δεν παρελαύνουν, άρα δεν έχουν τα ρούχα παρέλασης που «επιτάσσει» ο κώδικας ντυσίματος της δασκάλας.
  2. Ακόμα και αν προβούμε σε αγορά ρούχων για το «πεντάλεπτο» ή όσο διαρκέσουν τα κάλαντα, είναι προφανές ότι αυτά τα ρούχα δεν θα τους «κάνουν» του χρόνου (που τότε ενδεχομένως θα παρελάσουν), καθότι τυχαίνει σε αυτή την ηλικία τα παιδιά να μεγαλώνουν.
  3. Αυτό είναι το «μήνυμα» που πρέπει να «κρατήσουν» τα παιδιά ως μήνυμα των Χριστουγέννων;
  4. Προς τι το bullying;
  5. Άραγε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης θα συμφωνούσε;”.

Στο σημείωμα της δασκάλας μουσικής σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι "ο εορτασμός της γέννησης του Θεανθρώπου μας φέρνει στα σκαλοπάτια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου" προκειμένου τα παιδιά θα πουν τα κάλαντα και πως "η χορωδιακή μας εμφάνιση επιτάσσει ομοιομορφία ως προς την εμφάνιση. Για το λόγο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να φορούν ρούχα παρέλασης. (Αγόρια: μπλε παντελόνι, άσπρο πουκάμισο κατά προτίμηση μαύρα, όχι αθλητικά παπούτσια. Κορίτσια: μπλε φούστα, άσπρο πουκάμισο, άσπρο καλσόν και μαύρα παπούτσια)