Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 13:22

Στο μονοπάτι Άνω Βέργα - Πηγάδια ο Ορειβατικός

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 
Στο μονοπάτι που συνδέει την Άνω Βέργα με τα Πηγάδια θα βρεθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας…

«Τα μονοπάτια είναι οι αλλοτινοί δρόμοι επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων. Σήμερα, πέρα από τη δυνατότητα που σου προσφέρουν να βρεθείς μέσα σε μια πανέμορφη φύση με όλες εκείνες τις ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητές της, αποτελούν και ένα ταξίδι στη μνήμη και την ιστορία της κάθε περιοχής. Μια μνήμη και ιστορία που πολλές φορές μπορεί να είναι άγνωστη σε μας, αλλά που είναι πανταχού παρούσα στο διάβα σου. Μια μνήμη που έχει διαποτίσει τις πέτρες του καλντεριμιού, της ξερολιθιάς και του αλωνιού, που έχει αποτυπωθεί στις εγκαταλειμμένες σήμερα καλύβες και σταροχώραφα και που τα ίχνη της εμφανίζονται πάνω στις άδειες στέρνες και τους γκρεμισμένους πύργους.

Μια τέτοια διαδρομή πάνω στα ίχνη της μνήμης θα είναι και αυτή που θα πραγματοποιήσουμε την επόμενη Κυριακή 13-11-16, ακολουθώντας το μονοπάτι που συνδέει τον οικισμό της Άνω Βέργας με αυτόν των Πηγαδίων. Το μονοπάτι κινείται στον ορεινό όγκο του Καλαθιού με τα όμορφα ελατοδάση και τη μοναδική θέα. Πρόκειται για το παλιό καλντερίμι που ένωνε τα δυο χωριά αλλά και που τμήματά του σώζονται ακόμη.
Η συγκεκριμένη πορεία ξεφεύγει από το πλαίσιο των κλασσικών αναβάσεων στο Καλάθι, γίνεται στο σύνολό της για πρώτη φορά από το σύλλογό μας και μας δίνει μια διαφορετική εικόνα του βουνού. Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε τις εγκαταλειμμένες αυτές διαδρομές και, κατά το δυνατόν, να τις σώσουμε από τη φθορά και την εξαφάνιση. Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 το πρωί της Κυριακής από τα γραφεία μας. Η πορεία κρίνεται από εύκολη έως μέτρια, με την όποια δυσκολία να αφορά κυρίως το ότι το μονοπάτι σε σημεία παρουσιάζει φθορές ή και χάνεται το ίχνος του» γράφουν οι εκπρόσωποι του Ορειβατικού στην πρόσκλησή τους.

Ώρες πορείας: 5.

Βαθμός δυσκολίας: (1-2)

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου, στο Ανατολικό Κέντρο (κάθε βράδυ μετά τις 9:00, τηλ. 27210 97733) και στο τηλέφωνο 6977 716580.