Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 19:05

Ο Ορειβατικός στο δρυοδάσος της Φολόης

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Στο δάσος της Φολόης στο νομό Ηλείας θα περπατήσουν την Κυριακή 25 Οκτώβρη μέλη και φίλοι του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας…

Πρόκειται για «το πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης στους νότιους πρόποδες της οροσειράς του Ερυμάνθου, 25 μόλις χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού, την Αρχαία Ολυμπία.
Το δάσος βρίσκεται στο Οροπέδιο της Φολόης σε ένα μέσο υψόμετρο 600μ, το οποίο περιβάλλεται από τις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού. Με έκταση 42 χιλιάδων στρεμμάτων είναι ένα από τα μεγαλύτερα δάση βελανιδιών και από τα ελάχιστα αμιγώς σπερμοφυή στην Ευρώπη.
Ο μύθος θέλει να ονομάστηκε έτσι από τον φίλο του Ηρακλή, Κένταυρο Φόλο. Ο Ηρακλής στην πορεία του για τον εντοπισμό του Ερυμάνθου Κάπρου, φιλοξενήθηκε από τον Φόλο, ο οποίος τον φιλοξένησε γενναιόδωρα. Το θεϊκό κρασί που κέρασε ο Φόλος τον Ηρακλή, αναστάτωσε τους υπόλοιπους Κένταυρους, οι οποίοι επιτέθηκαν στους δύο φίλους. Στη διάρκεια της μάχης ο Φόλος πληγώθηκε κατά λάθος από τα βέλη του Ηρακλή, και έτσι ο ημίθεος ήρωας αποφάσισε να ονομάσει το δάσος προς τιμήν του φίλου του, Φολόη.
Η πεζοπορία θα έχει ως αφετηρία και τέρμα την περιοχή του περιβαλλοντικού κέντρου - μουσείου κοντά στο χωριό Κούμανη. Το περπάτημα στο δάσος θα συνδυαστεί με τη διάσχιση του φαραγγιού των Κενταύρων».
Αναχώρηση από Καλαμάτα στις 7.00 το πρωί της Κυριακής.
Βαθμός δυσκολίας: 1-2
Ώρες πορείας: 5
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του Συλλόγου (κάθε βράδυ μετά τις 9.00, τηλ. 2721097733) και στο τηλ. 6979104433.
Δηλώσεις συμμετοχής το αργότερο μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής 23/10.