Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 18:44

Εργατικό Κέντρο, ΑΔΕΔΥ και φορείς στην πλατεία για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Δημήτρης Φαββατάς, Σωτήρης Τσώνης, Μαρία Μήτση και Βασίλης Τσουλάκος Δημήτρης Φαββατάς, Σωτήρης Τσώνης, Μαρία Μήτση και Βασίλης Τσουλάκος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΦΤΑ ΒΡΑΔΥ
Να προσέλθει ο κόσμος αύριο, Παρασκευή, στις εφτά το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (αν βρέχει στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου) για την εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τους εξεγερθέντες στο Πολυτεχνείο, απεύθυναν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας…

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων έδωσαν διαφορετικό περιεχόμενο στην αυριανή επέτειο. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης του δημοκρατικού καθεστώτος και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η διαχωριστική γραμμή σήμερα, συνέχισε, είναι ανάμεσα στην ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα, ανάμεσα στο λαϊκισμό και τη σοβαρότητα. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων φορέων τόνισαν ότι η πραγματική δημοκρατία και η διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων συνεχίζουν να βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών αγώνων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ανέφερε ότι ευχή όλων πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων για την κατάσταση της οικονομίας και τα πλεονάσματα, διαφορετικά τόνισε ότι θα μπει ο αυτόματος κόφτης, που συνεπάγεται μείωση των συντάξεων κατά 80% και των μισθών κατά 20%. Η βόμβα για την ελληνική κοινωνία, πρόσθεσε, είναι το ασφαλιστικό και σημείωσε ότι από το 2019 θα εφαρμοστούν οι ήδη ψηφισμένες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο. Επίσης σημείωσε ότι η υπερφορολόγηση προκαλεί τη φοροδιαφυγή και αποτελεί αντικίνητρο ανάπτυξης. Το μεγάλο ζήτημα, ανέφερε τέλος ο κ. Τσώνης, είναι να υπάρξουν κίνητρα για ανάπτυξη και εξέλιξη, σημειώνοντας ότι σήμερα τα συγκεκριμένα κίνητρα τείνουν να εκλείψουν.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του κάλεσε τους εργαζόμενους στην αυριανή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία προκειμένου «να τιμήσουμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη που αποτέλεσαν το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Ανακαλούμε τα αιτήματα εκείνων των αγωνιστών, τα οποία δυστυχώς είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Αξιοπρεπής εργασία, ποιοτική και δωρεάν παιδεία και υγεία για όλους, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πραγματική δημοκρατία είναι δυστυχώς ακόμα και σήμερα ζητούμενα και όχι κεκτημένα».

Η εκπρόσωπος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μαρία Μήτση, από την πλευρά της τόνισε ότι σήμερα τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ και πως οι εργαζόμενοι οφείλουν και να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ώστε ο λαός να πάψει να βιώνει την ανέχεια και κάθε είδους κοινωνική παθογένεια.

Τέλος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας, Βασίλης Τσουλάκος, ανέφερε ότι τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία είναι εντελώς επίκαιρα σήμερα και συνδέονται με την ανάγκη για αγώνα ενάντια στα μνημόνια και την κοινωνική περιθωριοποίηση.
Στ.Μ.