Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017 18:48

Απεργία για το νέο κοκτέιλ μέτρων που πλήττουν την κοινωνία

Δημήτρης Πράττης, Δημήτρης Φαββατάς, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης Δημήτρης Πράττης, Δημήτρης Φαββατάς, Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία της Πέμπτης, που προκηρύχτηκε ως αντίδραση στην απόπειρα της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία αλλά και στα νέα μέτρα που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος «μεταρρυθμίσεων», όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι περικοπές κοινωνικών επιδομάτων στο νέο προϋπολογισμό και η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, απεύθυναν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στο πλαίσιο της απεργίας έχουν διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας…

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης, στην τοποθέτησή του εστίασε περισσότερο στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που θα προκαλέσει επί μακρόν μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και εντάσεις. Σχολίασε δε ότι θα δούμε ανθρώπους της διπλανής πόρτας να χάνουν το σπίτι τους αλλά και ότι η «ταλαίπωρη» αστυνομία θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ρίχνοντας δακρυγόνα σε πρώην συντρόφους της κυβέρνησης, όπως είπε χαρακτηριστικά, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Ο Σωτήρης Τσώνης είπε ακόμη ότι το θέμα είναι να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, προσθέτοντας όμως ότι αυτό είναι δύσκολο, γιατί είναι ψηλοί και ως εκ τούτου υπάρχει φόβος για την επιβολή νέων μέτρων.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντισταθεί στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλουν οι δανειστές και πως στην πιο δυσμενή θέση βρίσκονται πλέον οι συνταξιούχοι.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, από την πλευρά του ανέφερε ότι η συμμετοχή στην απεργία πρέπει να είναι μαζική, να υπερασπιστούν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα στην απεργία, να αγωνιστούν ώστε να μην χάσει κανένας, από όσους αδυνατούν πραγματικά να πληρώσουν, το σπίτι του, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό ιδιαίτερα για τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της πρόνοιας, να καταργηθεί ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου.

Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Κανέλης, εστίασε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, σημειώνοντας ότι σχετική τροπολογία, η οποία αποσύρθηκε αλλά θα επανέλθει για ψήφιση πιθανότατα στις αρχές Γενάρη, στοχεύει στο κύτταρο της οργάνωσης των εργαζομένων, στη βάση του εργατικού κινήματος, εγείροντας μεγάλο εμπόδιο στα πρωτοβάθμια και στα κλαδικά σωματεία να προκηρύξουν απεργία. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό», τόνισε ο Γιώργος Κανέλης και κάλεσε τους εργαζόμενους, με τη συμμετοχή τους στην απεργία της Πέμπτης, να στείλουν ένα μαχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο οργανωτικός γραμματέας του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Πράττης, κάλεσε τους εργαζόμενους να πιάσουν το νήμα και να ξετυλίξουν το κουβάρι των κινητοποιήσεων, να πουν ένα βροντερό όχι και στην κατάργηση της απεργίας, στα μέτρα του νέου προϋπολογισμού και στους πλειστηριασμούς των σπιτιών των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει μεγάλες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και στα επιδόματα ανεργίας, ενώ υπογράμμισε ότι η τρόικα και τα μνημόνια όχι μόνο δεν έφεραν ανάπτυξη αλλά ισοπέδωσαν την κοινωνία και ανέβασαν το δημόσιο χρέος από το 113% που ήταν το 2009 στο 180%.
Στ.Μ.