Κυριακή, 04 Μαρτίου 2018 17:35

Λιμάνι Καλαμάτας: Η ιστορία και η γεωγραφία προσδιορίζουν το χαρακτήρα του

Λιμάνι Καλαμάτας: Η ιστορία και η γεωγραφία προσδιορίζουν το χαρακτήρα του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΥΡΑΣ-ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η γεωγραφία και η Ιστορία σε αυτόν τον τόπο έχουν δείξει ότι το λιμάνι της Καλαμάτας είναι και το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα με τη γύρω περιοχή…

Εμείς ως Εργατικό Κέντρο, πέρα από τη διάρκεια αυτής της θητείας της διοίκησης του αλλά και πέρα από τη διάρκεια άλλων συλλογικών οργάνων, δημοτικών αρχών κλπ, έχουμε πάγια θέση απέναντι στο χαρακτήρα του λιμανιού και αυτή προβάλλουμε κάθε φορά.

Μπροστά μου έχω ένα έγγραφο από το 2005 και η επικαιροποίηση και το 2018 είναι ίδια. Ζητάμε να έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα το λιμάνι της Καλαμάτας με το λιμάνι της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Πιστεύουμε ότι η γεωγραφία και η Ιστορία αυτού του τόπου έχουν δείξει ότι ήτανε πάντα πύλη εισόδου και εξόδου στη χώρα.

Εάν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα μιλάμε για την ολοκλήρωση σημαντικών οδικών αξόνων και αν πάνε καλά τα πράγματα και με την Ιόνια οδό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και το μοναδικό λιμάνι στην περιοχή και στο νότο που συνδέεται με το σιδηροδρομικό άξονα θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το λιμάνι κυρίως είναι διαμετακομιστικό και εμπορευματικό. Δευτερευόντως για εμάς, τουριστικό. Γιατί ο τουρισμός ξέρουμε ότι είναι κινούμενο στο χρόνο χρηματιστήριο, άλλοτε ακμάζει άλλοτε παρακμάζει..

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη στο Σωματείο λιμενεργατών, το ιστορικό αυτό σωματείο για την πόλη μας και την κοινή πίστη ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι υπάρχουν εργαζόμενοι εκεί και 200 φορτηγά πλοία (όπως είπαν και οι προλαλήσαντες) που μπαινοβγαίνουν στο χώρο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα πρέπει να παραδοθεί και στις επόμενες γενιές ότι ο πλούτος δε σχετίζεται μόνο με υπηρεσίες, σχετίζεται και με την ίδια την παράδοση του λιμανιού και αναφέρομαι στην παράδοση των επαγγελματιών της αλιείας.

Κλείνοντας η θέση μας είναι ότι η πόλη μας είναι 3 Π.

Παραλία, προϊόντα, πολιτισμός! Η σύνδεση και η σύνθεση των τριών είναι και το μέλλον της».

*Τοποθέτηση του εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, κατά τη δημόσια συζήτηση που έγινε στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας την Τετάρτη 28/2/2018 κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Καλαμάτας με θέμα: «Επικαιροποίηση master plan λιμανιού Καλαμάτας»