Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 12:52

Όχι τζάμπα δουλειά στη Λευκή Νύχτα, ζητάει το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα

Όχι τζάμπα δουλειά στη Λευκή Νύχτα, ζητάει το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΔΕΝ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ 
Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν στη Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας, αύριο Σάββατο, τις υπερωρίες και τα νυχτερινά που λέει ο νόμος, ζητάει το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας, το οποίο επαναλαμβάνει ότι οι Λευκές Νύχτες δεν ωφελούν τους εργαζόμενους, δεν ωφελούν ούτε τους μικρούς επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, αλλά τους μεγαλεμπόρους και τις πολυεθνικές…

Σε ανακοίνωσή του με τίτλο “Λευκή νύχτα για τα κέρδη των μεγαλμπόρων, Μαύρη Νύχτα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο!” το Συνδικάτο σημειώνει: “Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι λευκές και κόκκινες νύχτες, δεν «τόνωσαν την αγορά», δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς δεν σώθηκε κανένα μικρομάγαζο από το «λουκέτο». Μακροπρόθεσμα με την πλήρη απελευθέρωση θα οδηγήσουν στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει επιχειρήματα στις τεράστιες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας. Για το ότι στα εμπορικά καταστήματα μειώνεται ο αριθμός των πελατών δεν φταίει ότι δεν αρκεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά ότι οι τσέπες του κόσμου είναι άδειες από λεφτά και προσπαθούν να ικανοποιήσουν κύρια τις βασικές τους ανάγκες. Το ίδιο κάνουν και οι καταστηματάρχες που προσπαθούν να σώσουν το κατάστημά τους και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Για αυτήν τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε όλοι μας, φταίει η αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Αυτή είναι η μετά μνημονίων εποχή που περιμένει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Όσα event τέτοιου τύπου και αν κάνει η Δημοτική αρχή η οποία έχει αποδείξει ότι μόνο μέλημά της είναι η βιτρίνα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όχι μόνο δεν σώζονται, αλλά αντίθετα ανοίγουν κερκόπορτες για νέα χειρότερα μέτρα εις βάρος τους.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον κλάδο επιτάσσουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου με μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, μέσα από το όλο και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων και το «κλείσιμο» των αυτοαπασχολούμενων. Στήριγμα σε αυτό έχουν φυσικά τη Δημοτική αρχή που κάνει ότι περνά από το χέρι της για να εξασφαλίσει στους μεγαλέμπορους μαγαζιά ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, ενώ διαθέτει και δημοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει διάφορες φιέστες. Ταυτόχρονα, δεκάδες μικρομαγαζάτορες, δεν άντεχουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας, τη φοροεπιδρομή και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού, με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

✓     Όχι τζάμπα δουλεία την «Λευκή νύχτα»! Απαιτούμε, οι ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου να πληρωθούν ως υπερωριακές και νυχτερινές!

✓     Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

✓     Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. 8ωρο 5ημερο 40ωρο!

✓     Άμεση κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής Κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση”.