Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 19:45

Συνέλευση για Πάρκο ανοιχτό, φιλόξενο για όλους

Συνέλευση για Πάρκο ανοιχτό, φιλόξενο για όλους

ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για Ανοιχτό Πάρκο ΟΣΕ επισκεφθήκαμε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ο πρόεδρος, κ. Παύλος Μπουζιάνης μας έδωσε το λόγο, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, και μέλος της επιτροπής μας, διατύπωσε τα επιχειρήματά μας ενάντια στην παραχώρηση δημοτικού χώρου στον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας (ΣΕΑΜ).
Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίσαμε στο Δημοτικό Συμβoύλιο την περιβόητη ευχαριστήρια επιστολή που είχαν αποστείλει στον δήμαρχο κύριο Παναγιώτη Νίκα, προτού καν εγκριθεί το αίτημα τους για παραχώρηση χώρου από το Δημοτικό Συμβούλιο...

Στην επιστολή αυτή ο ΣΕΑΜ κατέστησε γνωστή και σαφή την πρόθεσή των μελών του να αναλάβουν καθήκοντα αστυνόμευσης και να καταπολεμήσουν την «παράνομη μετανάστευση», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά. Στην συνέχεια τονίστηκε ότι ο ΣΕΑΜ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως φορέας με κοινωφελή δράση, καθώς δεν προσφέρει υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, ούτε την εμπλέκει στις δραστηριότητές του.

Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος στέγασης ενός τέτοιου συνδέσμου σε έναν τόσο ζωτικό κι ελεύθερο χώρο αναψυχής για όλους, όπως το δημοτικό πάρκο του ΟΣΕ. Η δική μας θέση είναι ότι ο χώρος του πάρκου πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, ασφαλής και φιλόξενος για όλους τους πολίτες. Η αίθουσα που παραχωρήθηκε σε ένα σύνδεσμο παλαίμαχων ένστολων μπορεί να αξιοποιηθεί σε έναν από τους πολλούς φορείς με κοινωφελή δράση που ο Δήμος δεν τους έχει παραχωρήσει στέγη. Φυσικά είμαστε έτοιμοι και διαθέσιμοι να καταθέσουμε σχετικές αντιπροτάσεις κι εναλλακτικές λύσεις.

Επισημαίνουμε ότι κανένας σύλλογος δεν έχει το δικαίωμα να προβάλει εαυτόν ως φύλακα, να ασκεί αντιποίηση των επίσημων αρχών και να προαναγγέλλει επί της ουσίας παράνομες δράσεις στο πάρκο. Το πάρκο και οι δημόσιοι χώροι γενικότερα αποτελούν τόπο αναψυχής και συνάντησης όλων!

Όπως ήταν αναμενόμενο, στον κύριο Νίκα δεν άρεσε ούτε η διάθεσή μας για αντιπροτάσεις, ούτε η πολιτισμένη έκφραση της ανησυχίας μας και της αντίθεσής μας. Αποφάσισε να αποχωρήσει επιδεικτικά από την αίθουσα, αφού πρώτα προσπάθησε να κάνει τη νύχτα μέρα και άφησε αναπάντητα όλα τα καίρια ερωτήματά μας αναφορικά με το παρασκήνιο αυτής της αμφιλεγόμενης παραχώρησης. Από την άλλη, οι παρατάξεις της μειοψηφίας, που είχαν αρχικά υπερψηφίσει το αίτημα παραχώρησης, υποστήριξαν ότι ο δήμαρχος τους είχε αποκρύψει την προκλητική επιστολή του ΣΕΑΜ κι ως εκ τούτου ζήτησαν την ανάκληση του παραχωρητηρίου. Αποτέλεσμα της παρέμβασής μας ήταν να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνάντησης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλούμε τους δημότες που θέλουν ένα πάρκο καθαρό, λειτουργικό, αλλά προ πάντων ανοιχτό σε όλους να ενημερώνονται, να επικοινωνούν και να συμμετέχουν στις δράσεις μας ενεργά.

Το θέμα του πάρκου μας αφορά όλους και είναι μόνο η αρχή.

Δεκάδες σύλλογοι και ομάδες της πόλης θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του χώρου που παραχωρήθηκε παράγοντας κοινωνικό έργο και πολιτισμό.

Την Τετάρτη 31/10/2018 σας προσκαλούμε σε ανοιχτή συζήτηση στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο.

Να μην στεγάσουν τις φασιστικές ιδέες τους στο δημόσιο χώρο του πάρκου οι έφεδροι, οι ρατσιστές, οι λάτρεις των όπλων και του διχασμού.

Πρωτοβουλία πολιτών για Ανοικτό Πάρκο ΟΣΕ