LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 19:59

Εκκαθαρίσεις στη ΔΕΥΑΚ πίσω από το πέπλο της διαμάχης της δημοτικής αρχής με το Σωματείο Εργαζομένων

Εκκαθαρίσεις στη ΔΕΥΑΚ πίσω από το πέπλο της διαμάχης της δημοτικής αρχής με το Σωματείο Εργαζομένων

Η ΔΕΥΑΚ είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας, με έναν τεράστιο προϋπολογισμό, με αναθέσεις έργων, προμηθειών και με προσλήψεις. Αυτή η τόσο σημαντική δημοτική επιχείρηση βρίσκεται σε μεγάλη ένταση και κρίση, όπως διαπιστώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ. Υπογραμμίστηκε από την αντιπολίτευση και καταγγέλθηκε από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας, Σταυρούλα Στραβάκου, ότι έγινε απόπειρα “παραπλάνησης” τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Ειδικότερα αποκαλύφθηκε ότι ενώ ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, ενημέρωσαν ότι το μόνο που αλλάζει με την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας είναι η προσθήκη τριών νέων τμημάτων, τελικά οι τροποποιήσεις είναι πολλές περισσότερες και δεν είχε γίνει καμία σχετική ενημέρωση μέχρι που παρουσίασε γραπτώς τις αλλαγές αυτές η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγιναν καταγγελίες, ιδίως από τον Σταμάτη Μπεχράκη, για την ύπαρξη και λειτουργία δεύτερης μυστικής Αποθήκης στη ΔΕΥΑΚ αλλά και για τη σκοπιμότητα μιας από τις τροποποιήσεις που δεν είχε ανακοινωθεί, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει τους διευθυντές και προϊσταμένους εκτός από τους ήδη υπάρχοντες. Στον Οργανισμό που τροποποιήθηκε δεν υπήρχε το “εκτός από τους ήδη υπάρχοντες” και ο Σταμάτης Μπεχράκης κατήγγειλε ότι αυτή η προσθήκη έχει γίνει ώστε σε περίπτωση που αλλάξει η δημοτική αρχή “να υπάρχει ουρά από διευθυντές δικούς σας. Είναι ανήκειο στη δημοκρατική λειτουργία της αυτοδιοίκησης κάτι τέτοιο. ” 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, με την τοποθέτησή του τόνισε ότι όλες αυτές οι αλλαγές έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. “Είναι εμπεδωμένη πεποίθηση ότι έχουμε την πλέον αυταρχική λειτουργία των τελευταίων χρόνων ή από την ίδρυση της Επιχείρησης. Όλες οι αλλαγές γίνονται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες” είπε συγκεκριμένα ο κ. Κοσμόπουλος, που ακόμη μίλησε για παραπλάνηση του Δημοτικού Συμβουλίου όταν για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν έχουν καταγραφεί, για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, οι θέσεις που υποστήριξαν σχετικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ. 

Αλλά και ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι η τροποποίηση του Οργανισμού συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ ως 47ο θέμα! 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι δεν συμβαίνει τίποτα από όσα υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων και για την ένταση που υπάρχει στην Επιχείρηση απέδωσε την ευθύνη στην πρόεδρο του Σωματείου. Μάλιστα ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ εμφανίστηκε έπληκτος και απογοητευμένος για το γεγονός ότι το Σωματείο έστειλε εξώδικο στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ για την αναβολή των θεμάτων που αφορούσαν εργασιακά θέματα.

Εν μέσω της συζήτησης του θέματος προσήλθε στη συνεδρίαση, ύστερα από οδηγία που έδωσε ο δήμαρχος στους συνεργάτες του, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Βασιλειάδης, που από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν είναι πολλές οι αλλαγές στην τροποποίηση του Οργανισμού και απλά από τον προηγούμενο Οργανισμό έχουν διαγραφεί θέματα που επαναλαμβάνονταν. 

Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση σχετικά με τον ορισμό διευθυντών, από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ “εκτός από τους ήδη υπάρχοντες”, ο γενικός διευθυντής είπε ότι αυτή η αλλαγή γίνεται για διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν “βλαπτική μεταβολή” διευθυντές, “δεν μπορείτε να ξηλώσετε τους διευθυντές γιατί έτσι θέλετε”. Από την πρόεδρο του Σωματείου καταγγέλθηκε η κατάργηση της θέσης του Αποθηκάριου, ο οποίος είναι σήμερα γραμματέας του Σωματείου. Σημειώνεται ότι και η πρόεδρος του Σωματείου έχει υποστεί μεταβολή στο εργασιακό της αντικείμενο, καθώς έχει μετακινηθεί από το Τμήμα Προμηθειών στο οποίο είχε τοποθετηθεί. Σχετικά με τον Αποθηκάριο ο γενικός διευθυντής υποστήριξε ότι “στην αποθήκη δεν υπάρχει καμία οργάνωση” και ότι “πάνε οι εργαζόμενοι στον Αποθηκάριο και τους διώχνει και παίρνουν τα πράγματα λιανική από τους διάφορους επαγγελματίες και αφού πάνε και τα πάρουν τα πράγματα έρχονται σε μένα τα χαρτιά και μου λένε υπόγραψε γιατί το έχω βάλει στη βλάβη”. Πρόσθεσε ακόμη ο γενικός διευθυντής ότι την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε με τη διευθύντρια να γίνει καταγραφή υλικών στην αποθήκη και όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία η πρόεδρος του Σωματείου, κατήγγειλε ο κ. Βασιλειάδης, ειδοποίησε την αστυνομία για να συλλάβει τους εργαζόμενους που κατέγραφαν. Είπε ακόμη ότι υπέστη και απειλή από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Σωματείου. 

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε από την πλευρά του ότι αυτά που λέγονται για το Σωματείο είναι ψέματα και ότι ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αυτό που επιδιώκει είναι “να πάρει τη ρεβάνς” από το Σωματείο για τις κατακτήσεις που αυτό πετυχαίνει. Δήλωσε όμως βέβαιος ότι τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί. 

Στ.Μ.