Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022 02:51

Ενημέρωση-κάλεσμα στους δημοτικούς συμβούλους πριν την προσφυγή στη δικαιοσύνη από το Σωματείο Εργαζομένων

Ενημέρωση-κάλεσμα στους δημοτικούς συμβούλους πριν την προσφυγή στη δικαιοσύνη από το Σωματείο Εργαζομένων

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΕΥΑΚ

Να μην αποδεχτεί την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, γιατί αυτή αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις και την εργασιακή ζωή των εργαζομένων, καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με επιστολή-αίτημα που στάλθηκε για όλους τους δημοτικούς συμβούλους, που συνεδριάζουν τη Δευτέρα 28 Νοέμβρη, από το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας. Πρόκειται για την απόφαση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας στη ΔΕΥΑΚ, ο οποίος αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης χωρίς κανένα διάλογο με το Σωματείο, όπως τονίζει το ίδιο.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο είχε αποστείλει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ εξώδικο, με το οποίο ζητούσε να αποσυρθεί η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και να γίνει διάλογος για τις αλλαγές. Μεταξύ των αλλαγών είναι η κατάργηση της ειδικότητας του Αποθηκάριου, η οποία «είναι σημαντική για την ορθή και διαφανή διαχείριση των υλικών. Η Αποθήκη λειτουργεί ως ανεξάρτητη οικονομική μονάδα μέσα στην επιχείρηση. Ο Αποθηκάριος εισηγείται μαζικές προμήθειες υλικών. Με την κατάργηση της θέσης, η διαχείριση της αποθήκης περνά στα χέρια του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή, που αρμοδιότητα του είναι να ελέγχει κι όχι να διαχειρίζεται υφιστάμενες αρμοδιότητες», τονίζει το Σωματείο.

Στην επιστολή-αίτημά του προς το Δημοτικό Συμβούλιο το Σωματείο τονίζει ότι «την Τρίτη 15-11-2022 και ώρα 14:00 πραγματοποιήθηκε η 14η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με θέματα εργασιακών σχέσεων, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με το νόμιμο σωματείο μας, όπως όφειλε η Διοίκηση και που εδώ και 39 χρόνια είχε κατακτηθεί και συνέβαινε, άσχετα από τις διαφορετικές απόψεις. Μάλιστα για αυτά τα σοβαρά θέματα, που ρυθμίζουν τις εργασιακές μας σχέσεις και επηρεάζουν την εργασιακή μας ζωή, ενημερωθήκαμε μόλις 2 ημέρες πριν την συνεδρίαση του ΔΣ».

Το Σωματείο ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να μην ψηφίσει την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας «και να ζητήσετε να ανακληθεί η απόφαση από το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ, για τους παρακάτω λόγους:

  1. Επειδή αφορά εργασιακές σχέσεις, που απαιτούν διάλογο και διαπραγμάτευση.
  2. Επειδή καταργεί ουσιαστικές λειτουργικές ειδικότητες, όπως του Αποθηκάριου, που οδηγούν σε κίνδυνο την διαφάνεια και την αξιοπιστία της οικονομικής διαχείρισης.

Σε οικονομικές μονάδες όπως η ΔΕΥΑΚ, που διαχειρίζονται χιλιάδες υλικά, η ειδικότητα του Αποθηκάριου είναι σημαντική για την ορθή και διαφανή διαχείριση των υλικών. Η Αποθήκη λειτουργεί ως ανεξάρτητη οικονομική μονάδα μέσα στην επιχείρηση. Ο Αποθηκάριος εισηγείται μαζικές προμήθειες υλικών. Με την κατάργηση της θέσης, η διαχείριση της αποθήκης περνά στα χέρια του εκάστοτε Γενικού Διευθυντή, που αρμοδιότητα του είναι να ελέγχει κι όχι να διαχειρίζεται υφιστάμενες αρμοδιότητες.

  1. Επειδή περιέχει φωτογραφικές διατάξεις στα προσόντα προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων.
  2. Επειδή για τα θέματα του οικονομικού τμήματος όπου συμπεριλαμβάνεται και το γραφείο της Αποθήκης, καταργείται η οργανική θέση του ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΥ και δεν έλαβε γνώση για τις τροποποιήσεις ούτε ο αρμόδιος προϊστάμενος.
  3. Επειδή δεν έχει τροποποιηθεί ο αριθμός των οργανικών θέσεων σε 111 από 110, ύστερα από την αποδοχή τη μεταφορά μίας θέσης ΓΡΑΜΜΕΤΕΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΕ, υπαλλήλου από τη ΔΕΥΑ Αργους.
  4. Τέλος επειδή ο Γενικός Διευθυντής παραπλάνησε τα μέλη του ΔΣ ώστε να δώσουν θετική ψήφο, λέγοντας, σε ερώτηση μου, ότι οι μοναδικές τροποποιήσεις που προτείνονται είναι η πρόσθεση τριών νέων τμημάτων».