Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 11:18

Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας από Σωματεία για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα

Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας από Σωματεία για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα

Σε παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου θα τεθεί το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτεθειμένοι στις συνθήκες του καύσωνα, καλούν για την Παρασκευή το πρωί Σωματεία της Καλαμάτας και συγκεκριμένα το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Τροφίμων και Γάλακτος…

Η παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας θα πραγματοποιηθεί στις δέκα το πρωί της Παρασκευής.

“Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα και στην Μεσσηνία, επιβάλλει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών” σημειώνουν τα Σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση και μεταξύ άλλων προσθέτουν: “Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους δήμους κ.λπ). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα παίζοντας τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα", οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε "Ανεξάρτητη Αρχή" πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας”.

Ακόμη τα Σωματεία υπογραμμίζουν: 

“Ειδικότερα για τις μέρες του καύσωνα απαιτούμε:

-  Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. ΥΑ Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Άρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, ναυπηγικές εργασίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

-  Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

-  Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

-  Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-  Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

-  Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας”.