Τρίτη, 26 Απριλίου 2022 19:37

Μικρά από την Kalamata Journal: Πως αναθέτει η Αναπτυξιακή τις μελέτες του Δήμου Καλαμάτας;

Μικρά από την Kalamata Journal: Πως αναθέτει η Αναπτυξιακή τις μελέτες του Δήμου Καλαμάτας;

ΜΕΛΕΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΑΠΟ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ; 
Μήπως ο διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Μεσσηνίας, στην οποία ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει αναθέσεις ύψους 1.500.000 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, είναι οπαδός της θεωρίας της “γενικόλογης ασάφειας”; 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, του έκανε μία συγκεκριμένη ερώτηση, το μεσημέρι στη συνεδρίαση του Σώματος για τη μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στις νέες αναπλάσεις που διεκδικεί ο Δήμος στην κεντρική ζώνη της πόλης. 

Η Αναπτυξιακή όταν αναθέτει μελέτες του Δήμου, τις αναθέτει σε μελετητές με Τάξη πτυχίου που να αντιστοιχεί με το μέγεθος της προς ανάθεση μελέτης;

Αυτή την ξεκάθαρη ερώτηση έκανε ο Βασίλης Κοσμόπουλος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Αναπτυξιακής, Τάσο Αδαμόπουλο και έγινε και ακόμη πιο πολύ συγκεκριμένος, ρωτώντας αν η μελέτη των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ανατέθηκε σε μελετητές με το αντίστοιχο πτυχίο. 

Η “γενικόλογα ασαφής” απάντηση του επικεφαλής της Αναπτυξιακής ήταν: 

“Προφανώς η οποιαδήποτε ανάθεση κάποιας μελέτης σε συναδέλφους μελετητές γίνεται με βάση την εμπειρία τους σε αντίστοιχα προγράμματα ή σε αντίστοιχες μελέτες, προφανώς λαμβάνονται υπόψιν και τα τυπικά προσόντα και ουσιαστικά αν θέλετε τη γνώμη μου, γιατί και εγώ συνάδελφος μηχανικός είμαι, το αν έχουν ή όχι μελετητικό πτυχίο, αλλά σε κάθε περίπτωση η τεχνική επάρκεια της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας και της Τεχνικής της Υπηρεσίας μπορεί να καλύψει οποιοδήποτε κενό υφίσταται”.

Τώρα αν υποθέσει κάποιος, με βάση την παραπάνω απάντηση, ότι η Αναπτυξιακή δεν έχει ως κριτήριο για την ανάθεση εκπόνησης μελέτης το τι πτυχίο έχει ο μελετητής ή το αν έχει καν μελετητικό πτυχίο, θα έχει άδικο; 

Όλη αυτή η ασάφεια αυτό που κάνει είναι να ενισχύει την αίσθηση της αδιαφάνειας που σύσσωμη, σχεδόν, η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας, υποστηρίζει ότι επικρατεί στον τομέα των αναθέσεων έργων και μελετών του Δήμου Καλαμάτας, είτε απευθείας σε εργολήπτες και μελετητές είτε μέσω της Αναπτυξιακής. 

Είναι χαρακτηριστικά τα ερωτήματα που έκανε ο Βασίλης Κανάκης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας: “Αναρωτιέμαι ποιος δίνει τόσα χρήματα ζητώντας επί της ουσίας βιαστικές μελέτες και γιατί; Επίσης αναρωτιέμαι με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η συγκεκριμένη εταιρία. Είναι πασιφανές ότι η εταιρία υποδείχτηκε από κάποιον και ερωτώ ποιος ήταν αυτός και είδους σχέση έχει με τη δημοτική αρχή;”.

Επιπλέον ο Βασίλης Κανάκης επισήμανε ότι “η εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η μελέτη, στις υπηρεσίες της περιγράφει: Νομιμοποίηση αυθαιρέτων, έκδοση πιστοποιητικών, έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας. Δεν βλέπω πουθενά εκπόνηση μελετών. Αναρωτιέμαι ποια ακριβώς είναι η διαδικασία; Εμείς αναθέτουμε τη μελέτη σε ένα μεσιτικό γραφείο, το οποίο βρίσκει τον μελετητή και συνεργάζεται μαζί του;”. 

Για όλα αυτά η δημοτική αρχή Καλαμάτας έκρινε ότι δεν χρειάζεται να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση…

Σταύρος Μαρτίνος