Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 21:02

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και το αντιπλημμυρικό του Μορέα για το Νέδοντα

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος και το αντιπλημμυρικό του Μορέα για το Νέδοντα

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας, στην προσπάθειά της να επιβάλει το έργο που μελέτησε και θα εκτελέσει με απευθείας ανάθεση 80.000.000 ευρώ ο Μορέας για τα αντιπλημμυρικά του Νέδοντα, κάνει ένα σοβαρό ατόπημα. 

“Φορτώνει” στον σημερινό περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και του Μορέα για τα αντιπλημμυρικά του Νέδοντα έγινε όταν ο Παναγιώτης Νίκας ήταν δήμαρχος Καλαμάτας, ο οποίος μάλιστα αποδέχτηκε τα σχέδια αυτά χωρίς να ενημερώσει την πόλη ποτέ. 

Είπε ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, ως εισηγητής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα αντιπλημμυρικά, ότι “το έργο αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε και έρχεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο να πει την άποψή του, είναι γνωστό από το 2018”. 

Ο Ανδρέας Καραγιάννης συνέχισε: “Η τότε κυβέρνηση είχε δει το θέμα το οποίο υπάρχει και το πρόβλημα της αντιπλημμύρυνσης της Καλαμάτας. Τότε δήμαρχος ήταν ο κ. Νίκας (...) Μου λέει (ο κ. Νίκας) «Αντρέα αύριο πρέπει να πάμε στην Αθήνα να κάνουμε μια κουβέντα γενικότερα για την αντιλημμύρυνση». Του λέω «δήμαρχε εγώ ελεύθερος είμαι». Ξεκινήσαμε δύο αυτοκίνητα και φτάσαμε στην Αθήνα, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου, του Δέδε του Γιώργη. Εκεί λοιπόν μας ανακοινώθηκε το έργο αυτό που ακούτε τώρα. Βέβαια δεν είχε προχωρήσει μελετητικά όπως έχει προχωρήσει. Όμως το βασικό σχέδιο ήταν αυτό. Μας έγινε γνωστό τότε (...) Εγώ τα κάνω γνωστά στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν πρέπει να πέφτουμε όλοι από τα σύννεφα”. 

Κάποια παρόμοια δήλωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα: “Ο πρώην δήμαρχος και σημερινός περιφερειάρχης έχει ζήσει τις πλημμύρες του 2016 στο πετσί του, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ ένας άνθρωπος, ο οποίος ξεκίνησε αυτή τη μελέτη, αυτή την έγκριση της μελέτης και είχε συμμετοχή στις συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο, με τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου, τον κ. Δέδε, δεν μπορώ να φανταστώ ότι είναι δυνατόν να μην ψηφίσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν παρατηρήσεις, αυτό είναι κάτι άλλο αλλά θεωρώ ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα την ψηφίσει”. 

Ιδιαίτερα αυτή η δήλωση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματική και ατόπημα γιατί αναφέρεται με τρόπο υποτιμητικό στον προκάτοχό του και σημερινό περιφερειάρχη, εφόσον πάει να του επιβάλει μόνο μία επιλογή, να ψηφίσει υπέρ της μελέτης. 

Είναι απορίας άξιον γιατί ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει επιλέξει, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, το πιο σημαντικό θέμα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, να εμφανίζει τον εαυτό του ως το μόνο υπεύθυνο και ευαίσθητο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Πέρα από όλα αυτά όμως, εκείνο που πρέπει να απαντηθεί από τον κ. Νίκα είναι γιατί δεν ενημέρωσε ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο για τα σχέδια του υπουργείου και του Μορέα για το Νέδοντα που του παρουσιάστηκαν το 2018, όπως και από τον κ. Βασιλόπουλο γιατί είχε επί μήνες στα συρτάρια τη μελέτη και την παρουσίασε λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αρνούμενος μάλιστα να μεταθέσει τη συνεδρίαση προκειμένου να ενημερωθούν οι παρατάξεις, κάτι που τελικά έκανε ύστερα από σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας. 

Στ.Μ.