Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 20:18

Μικρά από την Kalamata Journal: Με αφορμή την παραίτηση της Μαρίας Βεργινάδη

Γιώργος Σπίνος, Τόνια Κουζή, Μαρία Βεργινάδη Γιώργος Σπίνος, Τόνια Κουζή, Μαρία Βεργινάδη

Έχει η αυτοδιοίκηση την πολυτέλεια να χάνει άτομα σαν τη νέα σε ηλικία δικηγόρο Μαρία Βεργινάδη, που παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες από περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου; Σαν την επιτυχημένη αρχιτέκτονα Τόνια Κουζή, που έχει ανακοινώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια στο Δήμο Καλαμάτας; Σαν τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σπίνο, που έχει παραιτηθεί εδώ και καιρό από πρόεδρος της Κοινότητας Μικράς Μαντίνειας; 

Είναι πολλοί ακόμη οι νέοι σε ηλικία δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν απογοητευτεί από όσα βιώνουν, θυσιάζοντας κόπο, χρόνο από τη δουλειά τους και τις προσωπικές δραστηριότητές τους και οι οποίοι σκέφτονται επίσης να μην ασχοληθούν ξανά ή αν παραμείνουν θα το κάνουν χωρίς να έχουν την όρεξη που είχαν την πρώτη φορά. 

Αν προσπαθήσουμε να έρθουμε στη θέση αυτών των ανθρώπων τότε κάποιοι ίσως σκεφτούμε ότι και πολύ έμειναν στις θέσεις που τους έταξαν οι ψηφοφόροι... 

Και βέβαια οι παραιτηθέντες ή υπό αποχώρηση δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι δεν έχουν πια καμία υποχρέωση απέναντι στους ψηφοφόρους τους όσο και αν επιχειρήσει κανείς να ισχυριστεί το αντίθετο. 

Γιατί οι ψηφοφόροι έδωσαν τη ψήφο τους σε υποψηφίους προκειμένου να δράσουν μέσα στο πλαίσιο συνεργασιών και συνθέσεων, το οποίο θέσπισε ο νόμος του “Κλεισθένη”, που όμως κατήργησε αμέσως μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον τότε υπουργό Εσωτερικών και τώρα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. 

Τα έχει πει αυτά το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι δηλαδή οι αλλαγές Θεοδωρικάκου “...παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού”.

Για ποιο λόγο λοιπόν μια νέα σε ηλικία επιστήμονας, όπως η Μαρία Βεργινάδη,  που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι και προσπάθησε να προσφέρει στην αυτοδιοίκηση (στην προηγούμενη θητεία ήταν δημοτική σύμβουλος, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και είχε διευθύνει συνεδριάσεις του Σώματος) και πολιτικοποιημένη είναι (ήταν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ), να μείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν ο ρόλος των συμβούλων έχει υποβαθμιστεί εντελώς;

Ένας δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος σήμερα, αν δεν είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, δεν μπορεί να ξέρει καν τα θέματα του Δήμου του ή της Περιφέρειάς του, γιατί αυτά δεν συζητούνται πια στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αλλά στις Επιτροπές.

Και στις Επιτροπές, για παράδειγμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, συμμετέχουν τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με έναν σύμβουλο η κάθε μία, ενώ συνολικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι έξι. 

Ένας νέος άνθρωπος λοιπόν δεν έχει κανέναν λόγο να “παριστάνει τη γλάστρα”, παρακολουθώντας απλά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου για να ψηφίσει υπέρ, κατά ή λευκό. 

Ενώ στις προηγούμενες εκλογές ένα κύμα νέων και με μεράκι ανθρώπων έθεσε υποψηφιότητα, δημιούργησε την προσδοκία της ανανέωσης και της αλλαγής σελίδας, τελικά είμαστε ξανά σε πορεία μεγάλου πισωγυρίσματος. 

Και βέβαια πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι άνθρωποι του μεροκάματου δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να ασχοληθούν με τα δημοτικά όσο αυτή η ενασχόληση προϋποθέτει την κατανάλωση και κόπου και χρόνου και χρήματος και μάλιστα αυτά όχι για τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών αλλά για τη γραφειοκρατία της ετοιμασίας φακέλων και της διεκδίκησης χρηματοδότησης έργων μέσα από προγράμματα, προσκλήσεις, άξονες, πυλώνες, μέτρα…

Στις δημοτικές εκλογές του 2019 στο Δήμο Καλαμάτας η αποχή στο δεύτερο γύρο των εκλογών ξεπέρασε το 58%! Του χρόνου η αποχή δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αυτό ευνοεί τους παλιούς, εφόσον στις κάλπες πάνε οι πιο μεγάλοι σε ηλικία. Αυτό όμως είναι κακό για τον τόπο γιατί χωρίς νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, όλα θα συνεχίσουν να γίνονται συντηρητικά, ήσυχα, με στρογγυλέματα και χωρίς μεγάλες προσδοκίες…

Στ.Μ.