Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 16:11

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο δήμαρχος Καλαμάτας στην Τρίπολη

Μικρά από την Kalamata Journal: Ο δήμαρχος Καλαμάτας στην Τρίπολη

“...σας ζητώ να κάνει ο καθένας από εσάς την υπέρβαση του, θέτοντας σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον, το κοινό καλό”. Αυτή ήταν η παράκληση που έκανε χθες το βράδυ, στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που συνεδρίασε στην Τρίπολη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος. 

Τους ζήτησε να υπερβούν τις διαφορετικές ενδεχομένως προσεγγίσεις τους και να υπερψηφίσουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το αντιπλημμυρικό έργο του Μορέα στην Καλαμάτα.

Παρατήρησε δε ότι “δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τις απόψεις όλων εκείνων που γενικά και αόριστα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, θέτουν σε κίνδυνο ένα έργο υποδομής με βαθιά κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα”.

Και τι έκαναν οι περιφερειακοί σύμβουλοι; Ούτε ένας, μα ένας, δεν υπερψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!

Η παρουσία του δημάρχου κ. Βασιλόπουλου χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ήταν μια παταγώδης αποτυχία. Δεν προβλημάτισε, δεν επηρέασε κανέναν, ενώ ο πρώην περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επιχείρησε κιόλας να τον εμπλέξει στην πολιτική του διαμάχη με τον περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα. 

Τι μπορεί να πέρασε άραγε από το μυαλό των περιφερειακών συμβούλων από άλλους Νομούς, βλέποντας και ακούγοντας τον δήμαρχο να ζητάει την υπερψήφιση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αμέσως μετά τον πρώην δήμαρχο και σημερινό περιφερειάρχη να εκθέτει τους σοβαρούς προβληματισμούς που έχει και να ζητάει την αναβολή του θέματος, προκειμένου να δει τι έχουν να πουν ανεξάρτητοι ειδικοί επιστήμονες; 

Και μετά από τον περιφερειάρχη να ζητούν επίσης την αναβολή του θέματος, με δική τους κοινή συγκεκριμένη πρόταση, οι Γιώργος Δέδες και Πέτρος Τατούλης (ενώ οι Ν.Γόντικας, Θ.Πετράκος, Δ.Λυμπεροπούλου, Π.Κάτσαρης καταψήφισαν τη μελέτη).  

Υπάρχει και ένα άλλο ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα σχετικά με την παρουσία και την τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμάτας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο επισημάνθηκε από περιφερειακούς συμβούλους. 

Δεν είπε ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έχει καταψηφίσει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Και ακόμη, όπως είπαν περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Δήμος Καλαμάτας δεν απέστειλε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το αντιπλημμυρικό του Μορέα, ώστε να ενημερωθούν για τις τοποθετήσεις που έγιναν. 

Η χθεσινή επίσκεψη του δημάρχου Καλαμάτας στην Τρίπολη ήταν ένα μεγάλο λάθος και μπαίνει το ερώτημα εάν είχε προετοιμάσει την παρουσία του στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή εάν πίστευε ότι αρκούσε η ομιλία του για να επηρεάσει τους περιφερειακούς συμβούλους. 

Να σημειώσουμε ότι οι δύο άλλοι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το έργο, το υπουργείο Υποδομών όπως το εκπροσωπεί ο γενικός διευθυντής Γιάννης Καρνέσης και ο Μορέας, όπως τον εκπροσωπεί ο Γιώργος Συριανός, δεν πήγαν χθες στην Τρίπολη, όπως ήρθαν στην Καλαμάτα και στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ένα μήνα περίπου, για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  

Αυτή η παρουσία του δημάρχου ήρθε μια μέρα μετά από δηλώσεις που έκανε ο κ. Βασιλόπουλος ότι δεν έχει ενημερωθεί για το έργο της ανασκαφής στην Υπαπαντή, κάτι που επίσης δεν βοηθά στην ενίσχυση του κύρους του δημάρχου όπως δεν βοήθησαν όσα έγινα χθες το βράδυ στην Τρίπολη... 

Στ.Μ.