Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022 20:58

Μικρά από την Kalamata Journal: Κρατικός έλεγχος σε δομές πρόνοιας και μια τοπική υπόθεση…

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, με πολιτικούς, εκπροσώπους οργανώσεων και φορέων, επιχειρηματίες, πολίτες οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι είναι ανάγκη να υπάρχει κρατικός έλεγχος στη λειτουργία και τη διαχείριση των κοινωνικών δομών, δεδομένου ότι οι περισσότερες δεν είναι κρατικές…

Όλη αυτή η ιστορία φέρνει στη μνήμη όσα έχουν συμβεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια με αφορμή τις απολύσεις εργαζομένων στο Ίδρυμα “Η Στέγη της Εκκλησίας”, στην Καλαμάτα.

Το Ίδρυμα αυτό χρηματοδοτείται από το κράτος ή και από το κράτος, ενώ διοικείται από το Συμβούλιο που συγκροτείται από δύο εκπροσώπους του Συλλόγου του Ιδρύματος, δύο εκπροσώπους του δημάρχου Καλαμάτας και τον Μητροπολίτη. 

Ενώ λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω των δύο εκπροσώπων του δημάρχου, συμμετέχει και ασκεί διοίκηση στο Ίδρυμα ή υποτίθεται ότι συμμετέχει και ασκεί διοίκηση, όσες φορές κλήθηκε η δημοτική αρχή να πάρει θέση για τις απολύσεις, να υποστηρίξει τους απολυμένους εργαζόμενους, το απέφυγε είτε σιωπώντας είτε λέγοντας ότι αυτές οι διαφορές λύνονται στα δικαστήρια, στα οποία έχουν προσφύγει οι απολυμένοι. 

Στη συνέχεια η Kalamata Journal έφερε στη δημοσιότητα στοιχεία, επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος είχε θεσμική αρμοδιότητα να ασκεί εποπτεία στο Ίδρυμα, όπως να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του. 

Παρουσιάσαμε μάλιστα και σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την 219/2017 (Τμήμα Ε, συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου 2017, πρόεδρος Μεταξία Ανδροβιτσανέα). 

Τότε ο Σταμάτης Μπεχράκης, από την παράταξη του Μανώλη Μάκαρη, είχε ζητήσει να έρθει ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει συζήτηση γι’ αυτόν. 

Η απάντηση όμως του δημάρχου ήταν  ότι “θεωρούμε ότι κάθε φορέας είτε είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είτε ιδιωτικού δικαίου πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που το προβλέπει”.

Επίσης, ο Δημήτρης Φαββατάς, από την παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου, σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλούσε τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την επιλογή και τον ορισμό των εκπροσώπων του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος. 

Ο δήμαρχος όχι μόνο απέρριπτε την πρόταση αλλά δεν έλεγε ούτε ποιους όρισε ως εκπροσώπους του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος! 

Περιθώρια άσκησης εποπτείας υπήρχαν λοιπόν αλλά ο Δήμος δεν τόλμησε να ασκήσει την αρμοδιότητά του. Και ο λόγος είναι ευνόητος…

Οι αυτοδιοικητικοί δεν έχουν το σθένος και δεν αντέχουν το πολιτικό κόστος να αναλάβουν την ευθύνη μέρους της εποπτείας τέτοιων δομών. 

Ας το παραδεχτούν και ας ζητήσουν από το κράτος να τους απαλλάξει! 

Σταύρος Μαρτίνος