Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 11:26

Μικρά από την kalamata Journal: Με αφορμή την τραγωδία στις Σέρρες

Μικρά από την kalamata Journal: Με αφορμή την τραγωδία στις Σέρρες

Αυτό το τόσο τραγικό συμβάν με τον νεκρό 11χρονο μαθητή, μέσα στο σχολείο του στις Σέρρες και στα καλά καθούμενα, με κάνει να το σκέφτομαι συνέχεια και να περνούν μπροστά στα μάτια μου σαν κινηματογραφική ταινία όσα έχω δει και έχω ακούσει τις τελευταίες εβδομάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας για την κατάσταση στα σχολικά κτίρια του Δήμου.

Από τη μια παρατηρήσεις, διαμαρτυρίες, κριτική για την προβληματική κατάσταση των σχολικών κτιρίων που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί και επικίνδυνη για μαθητές του Δήμου. 

Και από την άλλη η σταθερή απάντηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας ότι “έχει γίνει πρωτόγνωρο έργο στα σχολεία”. 

Δεν έχω διαπιστώσει ότι κάποιος από όσους κάνουν κριτική για την κατάσταση στα σχολεία κατηγορεί πρώτα τη δημοτική αρχή Καλαμάτας. 

Εκείνος που κατηγορείται κυρίως από την αντιπολίτευση αλλά και από την Ένωση Γονέων, είναι το κράτος, η εκάστοτε κυβέρνηση, για την τραγική υποχρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των επισκευών και συντηρήσεων στα σχολικά κτίρια. 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η δημοτική αρχή Καλαμάτας αρνείται να πει οτιδήποτε για την κυβέρνηση, αποφεύγει να διεκδικήσει τις χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες, μη τυχόν και κατηγορηθεί ότι βάλλει εναντίον της ενώ ανήκουν και οι δύο στον ίδιο κομματικό χώρο. 

Το ίδιο έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή Καλαμάτας, παρότι ένα διάστημα η κυβέρνηση ήταν του ΣΥΡΙΖΑ. 

Και η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιλέξει να καλοπιάνει την αντίπαλη κομματικά κυβέρνηση, μπας και πάρει καμία επιπλέον χρηματοδότηση για καμία ανάπλαση ή κανένα ανοιχτό θέατρο, αντί να ζητήσει τα χρήματα που απαιτούνται για να είναι ασφαλείς οι μαθητές στα σχολεία τους και για να γίνονται τα μαθήματα με τους καλύτερους όρους (δες τη διαιώνιση της κατάσταση στο πρώην Πολυκλαδικό). 

Μόλις στις 16 Νοεμβρίου, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, σε θέμα για την αναβάθμιση προαυλίων σχολικών μονάδων, η συζήτηση πήρε μια γενικότερη διάσταση, με αφορμή συνέντευξη που είχε δώσει τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση Γονέων για τις ανάγκες που έχουν τα σχολεία.

Εκεί ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Λεωνίδας Λιάππας, ο οποίος τυχαίνει να είναι και πρόεδρος Συλλόγου Γονέων σε Δημοτικό Σχολείο, μίλησε για την υποχρηματοδότηση των δήμων από τις κυβερνήσεις για να κάνουν τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα σχολεία. 

“Οι πόροι που παίρνει ο Δήμος απ’ το Υπουργείο είναι ελάχιστοι, πολλές οι ανάγκες, και αυτό είναι αναμφισβήτητο” τόνισε ο Λεωνίδας Λιάππας και κάλεσε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία. 

Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη, ήταν ότι τα σχολεία είναι προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, η οποία υπογράμμισε ότι διαθέτει τα χρήματα που απαιτούνται και απλά έκανε μια αναφορά ότι το κράτος τις αρμοδιότητες του τις εκχωρεί στην αυτοδιοίκηση χωρίς να δίνει και τους απαραίτητους πόρους. 

Αν ο Δήμος Καλαμάτας δεν διεκδικήσει, μαζί και όλοι οι Δήμοι, τότε καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει αυτά που χρειάζονται τα σχολεία. 

Και η διεκδίκηση δεν είναι συνδικαλιστική πράξη, όπως μπορεί να φοβούνται οι σημερινοί αιρετοί της αυτοδιοίκησης αλλά είναι μέσο απαραίτητο για έναν φορέα που αυτοδιοιείται αντί να αποτελεί το μακρύ των κυβερνήσεων και τους κράτους. 

Σε άλλη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, περίπου πριν από δέκα ημέρες, συζητήθηκε άλλο θέμα για εργασίες που γίνονται σε σχολεία της Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο εργολάβο από τον Ιούλιο (2022). 

Το έργο δεν τελείωσε μέσα στο καλοκαίρι, που τα σχολεία ήταν κλειστά οπότε θα έπρεπε να τελειώσει εν μέσω της λειτουργίας τους!

Σημειώνεται ότι ο εργολάβος του συγκεκριμένου έργου είχε πάρει από άλλον φορέα της αυτοδιοίκησης, με απευθείας ανάθεση, άλλο έργο, στο οποίο πιθανόν έδωσε και την προτεραιότητα με αποτέλεσμα τα σχολεία να μείνουν πίσω…

Στη συζήτηση αυτού του θέματος λοιπόν τέθηκε το ζήτημα της πραγματοποίησης εργασιών στα σχολεία ενώ αυτά λειτουργούν και φιλοξενούν τους μαθητές. 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, που ήταν πολλά χρόνια προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, τόνισε ότι στα σχολεία δεν μπορεί να γίνονται εργασίες ενώ λειτουργούν, γι’αυτό αν κάποιο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εν μέσω διακοπών πρέπει με απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Δήμου να διακόπτεται η υλοποίηση της σύμβασης μέχρι την επόμενη διακοπή των μαθημάτων (διακοπές καλοκαιριού, Χριστουγέννων, Πάσχα). 

Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα: Θα γίνονται στο εξής εργασίες στα σχολεία ενώ αυτά λειτουργούν;

Στ.Μ.