Σάββατο, 19 Μαϊος 2018 11:32

Νέες μελέτες για λάδια που προστατεύουν το νευρικό σύστημα, επηρεάζουν στην αντιμετώπιση καρκίνου

Από τη βράβευση Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών στον διεθνή διαγωνισμό για τα λάδια με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες Από τη βράβευση Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών στον διεθνή διαγωνισμό για τα λάδια με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ  
Πολλοί Μεσσήνιοι ελαιοπαραγωγοί είναι ανάμεσα στους βραβευθέντες του διαγωνισμού Olympia Health & Nutrition Avards, του μεγαλύτερου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετοχών. Στο διαγωνισμό αυτό αξιολογείται και επιβραβεύεται όχι η οργανοληπτική ποιότητα του ελαιολάδου αλλά η περιεκτικότητά του σε υγειοπροστατευτικές ουσίες, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό για τον ισχυρισμό υγείας. Ένα σημαντικό θέμα του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Παλαιά Βουλή, είναι οι κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τις οποίες λάδια με συγκεκριμένες υγειοπροστατευτικές ουσίες προστατεύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και μειώνουν τα συμπτώματα σε ασθενείς που βρίσκονται σε πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχάιμερ αλλά και επηρεάζουν την αντιμετώπιση καρκινικής νόσου!...

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός Olympia Health & Nutrition Avards και η απονομή των βραβείων έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Med “Aristoil”, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από την Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου για την εκδήλωση, “η απονομή των βραβείων διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health. Ξεκίνησε το 2016 στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία με 565 συμμετοχές από 15 χώρες. Το 2017 υπήρχαν 800 συμμετοχές και φέτος πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 2000 συμμετοχές. Ο φετινός ήταν ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου παγκοσμίως όσον αφορά τον αριθμό συμμετοχών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιολάδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για την φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιολάδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα περισσότεροι από 400 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με την επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία.

Στην τελετή πριν την απονομή των βραβείων μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), Northeastern University (Diomedes Logothetis) καθώς και επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Αθηνών, (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη) και Πελοποννήσου (Παολα Ρόχας) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους κ.Εφραίμ ο οποίος παρέλαβε ένα από τα κορυφαία χρυσά βραβεία για το ελαιόλαδο της Μονής το οποίο είναι από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν με ισχυρισμό υγείας. Το βραβείο παρέδωσε ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Κόκκαλης.

Επίσης βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Λάμπρος Βλάχος, Λακωνία), Κροατία (William Wessling), Ιταλία (John Mancini, Brezza Tirrena), Ισπανία (OLI OLI) και Κύπρο (ΑΤΣΑΣ Ο.Π). Ακόμη βραβεύθηκαν 80 παραγωγοί ελαιολάδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η πιο σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις δυο πρώτες κλινικές μελέτες με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθ. κ. Προκόπη Μαγιάτη. Στην πρώτη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη στο ΑΠΘ, το αγουρέλαιο Χαλκδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου YIANNIS) κατάφερε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με απλό ελαιόλαδο μετά από κατανάλωση 40 γρ την ημέρα για έναν χρόνο. Είναι η πρώτη φορά που η δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος φαίνεται να επαληθεύεται και σε ανθρώπους μετά από πολλές εκτενείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποκιλία Λιανολιά Κέρκυρας (δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor) δόθηκε για περίοδο τριών μηνών σε ασθενείς με χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Παράλληλα το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει καμία αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και θεωρείται μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Όπως τόνισε στην καταληκτική ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health Δρ. Ελένη Μέλλιου, έχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ σοβαρά στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου. Χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας”.