Τρίτη, 09 Απριλίου 2019 15:32

Στη Ντόχα του Κατάρ η Γιώτα Κοζομπόλη για την εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ 
Το δικαίωμα στην υγεία είναι πολιτική επιλογή υπέρ της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, τόνισε η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, κατά την τοποθέτησή της στη συνέλευση της Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), που πραγματοποιείται στη Ντόχα του Κατάρ από τις 6 Απρίλη και μέχρι και αύριο, δέκα του μήνα...

Σήμερα η Γιώτα Κοζομπόλη έκανε ομιλία, αναφερόμενη στο “παράδειγμα της Ελλάδας”, με θέμα: «Επίτευξη της κάλυψης της παγκόσμιας υγείας έως 2030: ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση του δικαιώματος στην υγεία».

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου της κ. Κοζομπόλη, “στα κύρια σημεία της τοποθέτησής της ανέφερε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που δομήθηκε στη χώρα τη δεκαετία του 1980, με την οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2010, απαξιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα η μεγάλη ανεργία δημιούργησε 2,5 εκ. ανασφάλιστους.

Η νέα κυβέρνηση το 2015, ενίσχυσε τις δημόσιες δομές υγείας, με εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό και επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα των 2,5 εκ. ανασφάλιστων. Παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την μάχη κατά της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας αλλά και την οικονομική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι το νέο σχέδιο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας, εδραιώνοντας μια νέα κουλτούρα στη φροντίδα που δεν εστιάζει μόνο στο άτομο και στην θεραπεία, αλλά ταυτόχρονα στην πρόληψη, στην οικογένεια και στην κοινότητα.

Τέλος τόνισε ότι το δικαίωμα στην υγεία είναι πολιτική επιλογή, που βασίζεται στις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού αποτελεί πολιτική επιλογή. Είναι ευθύνη κάθε εθνικής κυβέρνησης, να υιοθετήσει αυτή την πολιτική και να την υλοποιήσει”.