Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 10:29

Μικροβιολόγοι, βιοπαθολόγοι Μεσσηνίας: Γιατί κλείνουμε τα ιατρεία μας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 

Η αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων περικόπτεται άνω του 70% και επιπλέον τα διαγνωστικά ιατρεία καλούνται πάνω από το 40% της συνολικής αποζημίωσης που έλαβαν την τελευταία 10ετία! Αυτός είναι ο λόγος που οι μικροβιολόγοι και βιοπαθολόγοι κλείνουν τα ιατρεία τους. “Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς” υπογραμμίζουν σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους πολίτες.

“Νιώθουμε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε για ένα εξαιρετικά σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα του κλάδου μας. Τα Διαγνωστικά Ιατρεία απειλούνται με λουκέτο από την πολιτική πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, που περικόπτει την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων σε ποσοστό άνω του 70%! Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του οργανισμού καλούμαστε να επιστρέψουμε επιπροσθέτως, πάνω από το 40% της συνολικής αποζημίωσης που λάβαμε την τελευταία δεκαετία για υπηρεσίες που παρείχαμε στους ασφαλισμένους.

Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, διακυβεύεται πλέον η επιβίωση των διαγνωστικών ιατρείων μας τα οποία «αποφασίστηκε αυθαίρετα» να χρωστούν επιπρόσθετα ποσά στο κράτος, ενώ οι τρέχουσες αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ ήδη δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των ιατρείων. Ταυτόχρονα διακυβεύεται και η ποιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που εσείς ως πολίτες απολαμβάνετε και θεωρείτε δεδομένη, αφού αυτή συνδέεται άμεσα με τα διαγνωστικά ιατρεία και την επιβίωση τους.

Για το λόγο αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κλείνουμε 18, 19 και 20 Ιουλίου τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και τα κλινικοεργαστηριακά ιατρεία μας.

 Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς.

Ζητούμε την κατανόηση σας στην προσπάθεια που κάνουμε για τη διάσωση των ιατρείων μας και λυπούμαστε για την αναστάτωση την οποία σας υποβάλλουμε.  Ευχόμαστε η έσχατη καταφυγή στην απεργία να λήξει σύντομα, να δικαιώσει τον αγώνα μας ως επιστήμονες φέροντες τεράστια ευθύνη για τη δημόσια υγεία, αλλά και να αναμορφώσει και να αποδώσει στον πολίτη το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που του αξίζει.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Οι Ιατροί Μικροβιολόγοι/Βιοπαθολόγοι Μεσσηνίας”