Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 17:38

Φτιάχνει το μητρώο των συμπολιτών που χρειάζονται βοήθεια και λύνει χειρόφρενο η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Δήμητρα Θεοχάρη, Ελένη Αλειφέρη, Βικτωρία Τσέλα, Ελένη Βλαχάβα Δήμητρα Θεοχάρη, Ελένη Αλειφέρη, Βικτωρία Τσέλα, Ελένη Βλαχάβα

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ανακοίνωσαν σήμερα η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη και τα στελέχη της Κινητής Μονάδας. Αυτή την περίοδο ξεκινά η κατάρτιση του μητρώου των ωφελουμένων στους οποίους η Κινητή Μονάδα θα προσφέρει υπηρεσίες και ακολούθως θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις στους χώρους των συμπολιτών που θα υποστηρίζονται για την αντιμετώπιση της νόσου τους. Η κ. Αλειφέρη έκανε κάλεσμα προς τους προέδρους των κοινοτήτων και κοινοτικών συμβουλίων, προς τους γενικούς και αγροτικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας και κάθε άλλη δομή και φορέα που μπορεί να βοηθήσει, ώστε να καταγραφούν τα άτομα που χρειάζονται ιατρική ψυχιατρική υποστήριξη για την κατάρτιση του μητρώου. Πάντως, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας δεν έχει ακόμη ψυχίατρο αλλά μέχρι να αποκτήσει υποστηρίζεται από τον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βίκτωρα Λαζάρου…

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου σημείωσε ότι ο διαγωνισμός για την πρόσληψη ψυχιάτρου απέβη άγονος και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη νέος, ενώ εάν και αυτός δεν βγάλει αποτέλεσμα, είπε η κ. Αλειφέρη, τότε θα ανατεθεί η συγκεκριμένη υπηρεσία σε ιδιώτη.

Τα υπόλοιπα στελέχη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του Νοσοκομείου είναι η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Θεοχάρη, η επισκέπτρια υγείας Βικτωρία Τσέλα και η ψυχολόγος Ελένη Βλαχάβα. 

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σχεδόν 150.000 ευρώ και με χρονική διάρκεια 18 μηνών. Όμως πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο θα επιδιώξει το πρόγραμμα να συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ και εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε το κόστος συνέχισης του προγράμματος θα καλυφθεί από το ίδιο το Νοσοκομείο. 

Η κοινωνική λειτουργός κ. Θεοχάρη σημείωσε ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας και κοινοτικής παρέμβασης σε ενήλικες πολίτες σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς και στις οικογένειές τους. Σκοπός είναι, πρόσθεσε, η μείωση των εισαγωγών σε ψυχιατρικές κλινικές και η διασφάλιση της συνέχισης της θεραπείας του ψυχικά πάσχοντα. 

Η επισκέπτρια υγείας κ. Τσέλα συμπλήρωσε ότι θα υποστηρίζονται πολίτες με ψυχική νόσο που έχουν αδυναμία προσέλευσης στην Ψυχιατρική Κλινική ή βρίσκονται σε μακρινή απόσταση από αυτή. Επίσης είπε ότι η υποστήριξη περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση των νοσούντων με στόχο την εκπαίδευσή τους στη διαχείριση της νόσου και τη συνέπεια στη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, τη συνταγογράφηση κ.ά. 

Η ψυχολόγος κ. Βλαχάβα πρόσθεσε ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας σκοπό έχει ακόμη να βοηθήσει και να στηρίξει τον ψυχικά ασθενή να μπει στην κοινωνία και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες, όπως επίσης να υποστηρίξει την οικογένεια του ασθενούς στη διαχείριση των καταστάσεων που δημιουργούνται από τη ψυχική νόσο. 

Τέλος η διοικήτρια κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι σε περίπου 20 ημέρες ολοκληρώνεται η κρίση για την τοποθέτηση διευθυντή ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Καλαμάτας, μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Υφαντή. Επίσης είπε ότι το Νοσοκομείο Μεσσηνίας προγραμματίζει να προβεί στην πρόσληψη επικουρικού ψυχιάτρου. Η κ. Αλειφέρη μίλησε για ενίσχυση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας στην περιοχή, αν και αναγνώρισε ότι η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου αντιμετώπισε το προηγούμενο διάστημα πρόβλημα, δεν γίνονταν εισαγωγές, λόγω αδειών των γιατρών. Τέλος η κ. Αλειφέρη σημείωσε ότι θα λειτουργήσει επίσης πρόγραμμα παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών σε συνεργασία με ιδιώτη παιδοψυχίατρο, διότι και σε αυτή την περίπτωση διαγωνισμός για την επιλογή παιδοψυχιάτρου απέβη άγονος. 

Στ.Μ.