Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 08:34

Πανυγειονομική απεργία – Τα αιτήματα των γιατρών για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Πανυγειονομική απεργία – Τα αιτήματα των γιατρών για τα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας

Τα αιτήματα της σημερινής πανυγειονομικής απεργίας παρουσιάζει το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας, καθώς επίσης καταγγέλλει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και τις συνέπειές τους στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, ενώ παρουσιάζει και τα αιτήματα για τα δύο Νοσοκομεία της Μεσσηνίας…

Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας ανακοίνωσε με αφορμή τη σημερινή απεργία τα εξής:

Διεκδικούμε:

- Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτοτελής φορολόγηση 20% των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Άμεση πληρωμή στο ακέραιο του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων) και της ειδικής αποζημίωσης του άρθρου 88 και του άρθρου 90 του Ν.4850/2021.

- Επαναφορά όλων των επιδομάτων που έχουν μειωθεί – καταργηθεί (επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης – βιβλιοθήκης). Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Επίδομα χρόνου προϋπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου άσκησης ειδικότητας, 4% με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας, προσαυξανόμενο κατά 4% ανά διετία.

- Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων.

 

Συγκεκριμένα για τα Νοσοκομεία του Νομού:

 

      Καταγγέλλουμε:

        -Την  υπερεφημέρευσή μας και την αδυναμία χορήγησης πολυήμερης κανονικής άδειας. Βρισκόμαστε πια σε σοβαρή εργασιακή εξουθένωση.

         -Την αδυναμία χορήγησης επιστημονικής άδειας, απαραίτητης για την συνεχιζόμενη ιατρική μας εκπαίδευση.

       -Την επισφαλή εφημέρευση ολόκληρων κλινικών, καθώς καλούνται  ιατροί  να  εφημερεύσουν για 3 κλινικές ταυτόχρονα.

       -Τα εντέλλεσθε που μας καλούν, ως εφημερεύων θίασο, να καλύψουμε τα κενά  και σε άλλα νοσοκομεία (πρόσφατα στην Σπάρτη).

       -Την ομηρία των επικουρικών ιατρών που περιμένουν από εξάμηνο σε εξάμηνο την ανανέωση της σύμβασης τους.

             Η τελευταία προκήρυξη των 6 ιατρών στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και των  3 στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, ας μη γελιόμαστε αποτελεί, σταγόνα στον ωκεανό.

      Η διοίκηση προσπαθεί να «μπαλώσει» τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό υποχρεώνοντας μας σε υπερεργασία. Αυτή η τακτική  όμως ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του νομού.

       Απαιτούμε:

       - Την αλλαγή του απαρχαιωμένου οργανογράμματος το οποίο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του νομού. Απαιτείται η αύξηση των οργανικών ιατρικών θέσεων.

       - Την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

       -  Την μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών.

       -  Την επάνοδο των ανεμβολίαστων συναδέλφων μας.

       Καταγγέλλουμε:

      -Τις απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες μας, τη μείωση της χρηματοδότησης τους και τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή των κανονικών μας εφημεριών.

        Καταγγέλλουμε:

       -Την υποστελέχωση  των Νοσοκομείων των γειτονικών νομών, που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση τόσο της πρωτοβάθμιας υγείας όσο και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, οδηγούν σε δυσβάσταχτο όγκο προσέλευσης ασθενών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

      -Τη μεγάλη αναμονή των τακτικών επεμβάσεων του Νομού, αποτέλεσμα της υποστελέχωσης σε Αναισθησιολόγους και σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.

         Καταγγέλλουμε:

     - Τα τεράστια χωροταξικά προβλήματα του Νοσοκομείου Καλαμάτας που προέκυψαν με την επέκταση της κλινικής covid  και  δυστυχώς ακόμη δεν επιλύθηκαν.

      Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς μας αγωνιζόμαστε για την επιβίωση αλλά και την αναβάθμιση  της Νοσοκομειακής περίθαλψης του Νομού μας.