Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022 10:24

Μικροπλαστικά στο Νερό και τον Αέρα– Πως θα τ’ Απομακρύνετε

Μικροπλαστικά στο Νερό και τον Αέρα– Πως θα τ’ Απομακρύνετε

Όταν γίνεται λόγος για ίνες αμιάντου το μυαλό μας πηγαίνει κατευθείαν στις σωληνώσεις των παλιών πολυκατοικιών και το νερό. Σπάνια συνδέει κανείς το επικίνδυνο χημικό στοιχείο με τα φίλτρα αέρα. Την ίδια στιγμή διάφορες ουσίες, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συσκευασιών, όπως το πλαστικό, ή κατοικιών, μεταφέρονται και στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε. Σαν αποτέλεσμα εισέρχονται στον οργανισμό μας και λειτουργώντας σωρευτικά επηρεάζουν την υγεία μας.

Ένα από αυτά τα συστατικά είναι το πλαστικό, που είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο, τόσο για την κατασκευή προϊόντων όσο και για τη συσκευασία τους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα υλικό που δε διασπάται κι έτσι τα πλαστικά απορρίμματα μένουν για δεκαετίες στις χωματερές.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έχει αναδειχθεί η επικινδυνότητα αυτού του υλικού καθώς πλέον εντοπίζεται και στον υδροφόρο ορίζοντα. Πλέον, τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί τόσο στο νερό όσο και στον αέρα κι έτσι περνούν ανεμπόδιστα στα ζώα και στον άνθρωπο. Γι’ αυτό και τα μικροπλαστικά αποτελούν μια αόρατη απειλή που πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί.  

Τι Είναι τα Μικροπλαστικά;

Ως μικροπλαστικά ορίζονται όλα τα κομμάτια από πλαστικό υλικό, τα οποία έχουν μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 5 χιλιοστά. Οι ίνες και τα θραύσματα από μικροπλαστικά είναι αόρατα στο γυμνό μάτι, πράγμα που κάνει δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Τέτοιου είδους πλαστικά έχουν βρεθεί σε μεγάλη περιεκτικότητα στους ωκεανούς και δυστυχώς καταναλώνονται από τα ψάρια. Επιπλέον, βρίσκονται στο πόσιμο νερό και το εμφιαλωμένο νερό και περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση τους στα περισσότερα προϊόντα.

Φίλτρα νερού: «Κόψτε τον δρόμο» στα πλαστικά

Με τα φίλτρα νερού μπορείτε να απομακρύνετε τα μικροπλαστικά να φτάσουν στο ποτήρι σας.

Αρχικά, διάφορα προϊόντα τα χρησιμοποιούν, όπως είναι οι οδοντόκρεμες, οι ίνες από συνθετικά υφάσματα και τα εμφιαλωμένα νερά, τ’ απορρυπαντικά και διάφορα καλλυντικά. Ακόμα, ενδέχεται να περνούν στη φύση μέσω της διάσπασης μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως σακούλες και μπουκάλια. Σαν συνέπεια απελευθερώνονται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Όταν τα μικροπλαστικά περάσουν στο νερό, απορροφούνται από το έδαφος και περνούν στα υπόγεια και επίγεια ύδατα. Από εκεί, φτάνουν στις δεξαμενές και στο νερό της βρύσης μιας και οι διαδικασίες απολύμανσης του νερού δεν μπορούν να τα αφαιρέσουν.

Πώς Περνούν στο Εμφιαλωμένο Νερό

Πίνοντας εμφιαλωμένο νερό αισθάνεται κανείς προστατευμένος. Φαίνεται όμως, ότι δεν είναι, όσο θα νόμιζε. Εφόσον το νερό παραμένει για καιρό μέσα στο πλαστικό μπουκάλι, απελευθερώνεται μια μεγάλη ποσότητα μικροπλαστικών μέσα του. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι στο εμφιαλωμένο νερό η ποσότητά τους είναι η πολλαπλάσια από το νερό της βρύσης.

Πώς θα τ’ Αφαιρέσετε

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα μικροπλαστικά είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να παίρνει κανείς αψήφιστα. Ο καλύτερος τρόπος για να την αφαίρεσή τους είναι το φιλτράρισμα του νερού.

Φίλτρα Άνω Πάγκου ή Ψύκτες Νερού;

Οι ψύκτες νερού με ενσωματωμένο φίλτρο και τα φίλτρα άνω πάγκου είναι μια πρακτική λύση, που παρέχει εγγυημένα αποτελέσματα. Και οι δύο συσκευές είναι συνήθης επιλογή πολλών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια. Η συσκευή διαθέτει ένα φίλτρο ενεργού φαρμακευτικού άνθρακα που μπορεί να τα συγκρατήσει. Ακόμα, τα φίλτρα άνω πάγκου μπορούν να μεταφερθούν σε όποια βρύση τα χρειάζεστε.

Μικροπλαστικά, Αμίαντος και Χημικά τρυπώνουν στον χώρο σας

Όπως προλογίσαμε και στην αρχή δεν είναι μόνο στο νερό, αλλά και στον αέρα, που εντοπίζονται μικροπλαστικά, αλλά και ο αμίαντος. Ο τελευταίος εκτός από τις σωληνώσεις υπήρξε το νούμερο ένα υλικό για την κατασκευή σκεπών. Με τα χρόνια υλικά όπως ο αμίαντος ξεκολλάνε από την επιφάνεια κτιρίων, που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’40-’60. Σαν αποτέλεσμα η σκόνη αμίαντου βρίσκεται στον περιβάλλοντα αέρα, κάτι που μπορεί εν τέλει να οδηγήσει στην αμιάντωση, ασθένεια που σχετίζεται με τους πνεύμονες.

Ταυτόχρονα στοιχεία, όπως το ουράνιο, εντοπίζονται- σε μικρές βέβαια ποσότητες- σε οικοδομικά υλικά. Από αυτά εκλύεται το αέριο ραδώνιο, το οποίο είναι άοσμο και άχρωμο. Μάλιστα η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος εφιστά την προσοχή σε ρωγμές στο πάτωμα, τοίχους και σε γύψινα στοιχεία. Το ραδώνιο διαρρέει μέσα από αυτές τις ρωγμές στον χώρο σας.

Ιονιστής: Βάλτε τέρμα σε επιβλαβείς ουσίες

Ένας ιονιστής με τα κατάλληλα φίλτρα, που περνά από 8 στάδια φιλτραρίσματος τον αέρα του σπιτιού σας μπορεί με ασφάλεια να εξουδετερώσει τα παραπάνω στοιχεία.

Προτού καταλήξετε σε οποιαδήποτε αγορά, πρέπει να διεξάγετε μια ενδελεχή έρευνα, ώστε να προμηθευτείτε την κατάλληλη για εσάς συσκευή.