Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 10:43

Καρκίνος ουροποιητικού

Καρκίνος ουροποιητικού

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Καρκίνος Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άντρες, συνήθως στην έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής.

Στα αρχικά στάδια, δυστυχώς, σπάνια υπάρχουν συμπτώματα, και αυτά μπορεί να μην εκτιμηθούν, όπως ένα επεισόδιο αιματουρίας ή ένα αίσθημα βάρους δεξιά ή αριστερά από τη μέση. Όσο ο όγκος αυξάνεται σε διαστάσεις και ανάλογα με τη θέση του μέσα στο νεφρό.

 

Καρκίνος Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ότι στις γυναίκες (ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ). Η πιο συχνή μορφή του είναι το καρκίνωμα από μεταβατικό επιθήλιο και εξορμάται από το τοίχωμα της κύστης.

Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στο οποίο μαζεύονται τα ούρα.

 

Καρκίνος Όρχεων

Συνήθως εμφανίζεται σε άντρες κάτω των 35 ετών, αλλά σπάνια εμφανίζεται πριν από την εφηβεία συνήθως μεταξύ 15-44 ετών. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι των όρχεων προέρχονται από τα γεννητικά κύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα που εμπλέκονται στην παραγωγή του σπέρματος.

Οι καρκίνοι των όρχεων χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον ακριβή τύπο των κυττάρων που προκαλεί τον καρκίνο. Τα σεμινώματα, που συμβαίνουν στο 50% περίπου των περιπτώσεων και τους μη σεμινωματώδεις όγκους.

 

Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος του πέους (φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο) αποτελεί σπάνια νόσο στις δυτικές και αναπτυγμένες κοινωνίες. Στις ΗΠΑ η εμφάνιση της νόσου είναι 0,58 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους /έτος Η νόσος είναι συχνότερη στους ισπανόφωνους Αμερικανούς, ακολουθούν οι γηγενείς (Ινδιάνοι και κάτοικοι της Αλάσκας), ενώ είναι σπανιότερη στους Αφροαμερικανούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η εμφάνιση είναι παρόμοια με εκείνη των ΗΠΑ (0.6/100.000/Έτος). Στη Σουηδία οι αντίστοιχες τιμές είναι σαφώς μεγαλύτερες (2,2/100.000 κατοίκους/έτος). Παράλληλα με τη μείωση της εμφάνισης διαπιστώνεται σταδιακή μετατόπιση της ηλικίας με τάση εμφάνισης σε νεότερες ηλικίες.

Τα τελευταία χρόνια πιθανολογείται και ρόλος των ιών και κυρίως του ιού HPV (κονδυλωμάτων- τύποι 16 και 18). Η πλημμελής τοπική υγιεινή, το σεξουαλικό ιστορικό (πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας) και το ιστορικό κονδυλωμάτων σχετίζονται με τριπλάσιο έως πενταπλάσιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους.

Το κάπνισμα επίσης θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παράγοντες καρκίνου (πέρα από τον ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ). Η τοπική καθαριότητα είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος πρόληψης της νόσου.

 

Καρκίνος Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) στους άντρες. Η έγκαιρη διάγνωση όμως είναι εφικτή, αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί γι’ αυτό. Και αυτό, γιατί η πάθηση δεν δίνει κανένα σύμπτωμα στα αρχικά στάδια, όπου η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Έτσι, η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

 

Η πρόληψη και η γενετική συμβουλευτική είναι πολύ σημαντικές στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του Καρκίνου.

 

ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ. 210 771 3406