Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 10:15

“Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος” το Σάββατο στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής

Άγγελος Τσορφόλιας, ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Τζίνα Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Φάβας αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Άγγελος Χρονάς, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Άγγελος Τσορφόλιας, ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου, Τζίνα Θεοδωροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Φάβας αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Άγγελος Χρονάς, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  Ενημέρωση χωρίς την καλλιέργεια φόβου προς τους πολίτες για τον καρκίνο του στόματος και πως μπορεί να προληφθεί. Αυτός είναι ο σκοπός της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Καλαμάτα, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τίτλο “Καρκίνος του στόματος και συμβολή της/τού οδοντιάτρου στη διακοπή του καπνίσματος”...

Η ημερίδα θα ξεκινήσει το πρωί (10 με 12 το μεσημέρι) για τους γιατρούς, ενώ για το κοινό θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και διαδραστική συζήτηση στις εφτά το βράδυ. 

“Η ημερίδα (το απόγευμα για το κοινό) θα έχει στην αρχή μια ενημέρωση για το κάπνισμα και τον καρκίνο του στόματος καθόλου εκφοβιστική και μετά θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση με το κοινό” σημείωσε η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Τζίνα Θεοδωροπούλου, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της εκδήλωσης. Τόνισε ότι η συμβολή του οδοντιάτρου όσο και η αυτοεξέταση, σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του στόματος, σώζουν ζωές. Μάλιστα επισήμανε ότι “τον τελευταίο μήνα διαγνώστηκαν από δύο συναδέλφους τέσσερις καρκίνοι στόματος, χωρίς να το έχουν αντιληφθεί οι ασθενείς και μάλιστα ήταν σε προχωρημένο στάδιο”. 

Στην ενημερωτική ημερίδα θα μιλήσει η Ελεάννα Στουφή, στοματολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επισκέπτρια λέκτορας του Πανεπιστημίου Harvard, μέλος της Παγκόσμιας  Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, υπεύθυνη για την εκπαίδευση των οδοντιάτρων αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τους ασθενείς να διακόψουν το κάπνισμα και μέλος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. 

Η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι η πρώτη περιοχή στην οποία πραγματοποιείται τέτοια ενημερωτική ημερίδα με την καθηγήτρια Ελεάννα Στουφή, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας αλλά και της χώρας. 

Στην ενημερωτική ημερίδα θα μιλήσουν ακόμη η στοματολόγος Μαρίνα Δούκα και ο οδοντίατρος και πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας Γιώργος Μουτούσης. 

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άγγελος Χρονάς, συνεχάρη τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, την πρόεδρό του και το Δήμο για την διοργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες που προάγουν τη δημόσια υγεία, ενώ παρουσίασε διάφορα στοιχεία σχετικά με το κάπνισμα και το τι επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου. 

Ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, Γιώργος Φάβας, τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει πολύ στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Όλοι οι ομιλητές στη συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ σημειώνεται ότι λόγω του εθνικού πένθους το πρόγραμμα της ενημερωτικής ημερίδας σε ό,τι αφορά παράλληλες εκδηλώσεις ακυρώθηκε. 

Στ.Μ.