Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 10:13

Λινού στην Καλαμάτα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο υγείας για όλη μας τη ζωή

Λινού στην Καλαμάτα: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο υγείας για όλη μας τη ζωή

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

“Για το πρόγραμμα (για την Υγεία) είμαι πολύ υπερήφανη και συνηθίζω να λέω: Αν για κανέναν άλλο λόγο δεν επιλέγετε να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον ψηφίστε τον για να έχουμε όλοι ένα αξιοπρεπές επίπεδο υγείας για όλη μας τη ζωή” ανέφερε η πανεπιστημιακή καθηγήτρια, υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αθηνά Λινού, χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στην πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για την υγεία…

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο Μανώλης Μάκαρης, ιατρός καρδιολόγος και υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, που περιέγραψε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές της δημόσιας υγείας στο Νομό και ο πρώην υπουργός, υποψήφιος βουλευτής Αλέξης Χαρίτσης, που τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία και στον τομέα της Υγείας εφαρμόζει την πολιτική της συρρίκνωσης των δημόσιων αγαθών και κοινωφελών υπηρεσιών για χάρη των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, μετατρέποντας την κοινωνία σε ζούγκλα στην οποία επιβιώνουν οι ισχυρότεροι. 

Η Αθηνά Λινού τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο, ότι προβλέπει την αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία ώστε να φτάσουν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι το 7,5%, την πρόσληψη 15.000 γιατρών, πέραν των προσλήψεων που θα γίνουν για την αντικατάσταση όσων αποχωρούν από το δημόσιο σύστημα υγείας με σύνταξη, την αύξηση του εισαγωγικού μισθού των ειδικευμένων ιατρών στα 2.000 ευρώ, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κ.ά

“Ουσιαστικά ονειρευόμαστε και προτείνουμε να έχουμε ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καθόλου δαπάνη ιδιωτική, δεν μπορούμε αυτό να το φτάσουμε ακόμα. Αλλά αυτή τη στιγμή η ιδιωτική δαπάνη για το δημόσιο σύστημα υγείας είναι 30 με 35% στην Ελλάδα, ενώ ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 15%. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε ή και να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, να μειώσουμε ακόμα περισσότερο το κόστος της ιδιωτικής δαπάνης, είτε αυτό λέγεται φάρμακα είτε λέγεται περίθαλψη οδοντιατρική είτε λέγεται κάποια υπηρεσία που δεν την παρέχει το νοσοκομείο” τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Λινού. Ο Αλέξης  Χαρίτσης ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της απαξιώνει τη δημόσια υγεία για να στρέψει τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο όμως δεν μπορούν να απευθυνθούν όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το ίδιο είπε ότι κάνει με τη δημόσια εκπαίδευση, τα δημόσια πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά κολέγια, αλλά πρόσθεσε ότι την ίδια πολιτική εφαρμόζει και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύοντας το 92% των χρηματοδοτήσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αφήνοντας χωρίς στήριξη τις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ως “διαδικασία φυσικής επιλογής, θα επιβιώσει ο ισχυρότερος, θα επιβιώσει αυτός ο οποίος έχει, αυτός ο οποίος μπορεί να διαθέσει, αυτός ο οποίος μπορεί να καταβάλει. (...) Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, η συρρίκνωση οτιδήποτε του δημοσίου με την έννοια του δημοσίου συμφέροντος, με την έννοια του δημόσιου αγαθού, με την έννοια της δημόσιας κοινωφελούς υπηρεσίας, προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς και στον τομέα της Υγείας. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εμπόρευμα, έχουμε να κάνουμε με το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό, που είναι η ίδια η δημόσια υγεία”. 

Κλείνοντας ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δύο ευθέως αντιπαραθετικά σχέδια για το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας και κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματός του να δώσουν αγώνα μέχρι το άνοιγμα της κάλπης, με μιλήσουν με τους φίλους τους και να τους δείξουν ότι την Κυριακή διακυβεύεται κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό, όπως τόνισε, “διακυβεύεται η ίδια η ευημερία της κοινωνίας. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε όλοι αυτή τη μάχη και να τη δώσουμε όλοι μαζί”. 

Στ.Μ.