Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 13:28

Δυναμική κινητοποίηση υγειονομικών και συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Δυναμική κινητοποίηση υγειονομικών και συμβολικό κλείσιμο της εθνικής οδού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Νέα, πιο δυναμική αυτή τη φορά, κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) για το νομοσχέδιο που ανανεώνει τις συμβάσεις του νοσηλευτικού και του προνοιακού προσωπικού για τρεις και έξι μήνες αντί για ένα χρόνο. “Δώστε λεφτά για την υγεία, έξω οι εργολάβοι απ’ τα νοσοκομεία” ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν και πορεία έξω από το Νοσοκομείο, ενώ κατέλαβαν συμβολικά για λίγα λεπτά την εθνική οδό…

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ συμπαραστάθηκαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο των Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας. 

Πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας και στη διοικήτρια του Νοσοκομείου, Ελένη Αλειφέρη, η οποία χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα για την παράταση για ένα χρόνο των συμβάσεων, είπε ότι εάν συνέβαινε κάτι και οι συμβασιούχοι σταματούσαν να εργάζονται θα σταματούσε και η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δομών. Ωστόσο τόνισε ότι μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν μπορεί να γίνει γιατί αυτό είναι αντισυνταγματικό. Αυτό που γίνεται, συνέχισε, είναι συχνές προκηρύξεις για την πλήρωση κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και σημείωσε ότι μέσα από αυτές τις προκηρύξεις με ειδική μοριοδότηση θα μπορούσαν οι συμβασιούχοι σήμερα να μονιμοποιηθούν αύριο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχος υγειονομικούς και προνοιακούς υπαλλήλους. Έχει αυξηθεί το κύμα φυγής των υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, τη Πρόνοια. Στα νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές υγειονομικές θέσεις και υπηρετούν μόνο 20.000 συμβασιούχοι. Το φετινό χειμώνα δουλεύουν κατά 3.000 λιγότεροι από πέρσι. Στη διάρκεια της πανδημίας ο πρωθυπουργός και οι εκάστοτε υπουργοί κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν τις δουλειές τους και να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το ΕΣΥ. Ως αναγνώριση της προσφοράς τους αυτής έρχονται οι συμβάσεις  να είναι μόνο τρίμηνες και εξάμηνες για το 2024. Εργάζονται οι συμβασιούχοι στο Νοσοκομείο πολλά έτη, γύρω στα πέντε, πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από τον κορονοϊό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκεί ομηρεία και ανασφάλεια. Αν δεν θέλουν να αναστείλουν τη λειτουργία των νοσοκομείων και ζωτικών τμημάτων αυτών στα νοσοκομεία να προχωρήσουν απευθείας σε μονιμοποίησή τους. 

Απαιτούμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων για όλο το 2024 και με νομοθετική πρωτοβουλία και ρύθμιση στη Βουλή να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα”. 

Δηλώσεις έκαναν ακόμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης της δημόσιας υγείας, ο γραμματέας του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, Παναγιώτης Καράμπελας, ο Μπάμπης Λαζαρακόπουλος από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Βασίλης Μαστορίδης εκ μέρους νοσηλευτών ειδικευμένων και ειδικευόμενων. 

Στ.Μ.