Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 10:14

“Αυτό που συμβαίνει με τη δημόσια υγεία είναι η εφαρμογή του σχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της”

Προκόπης Κωστάκης, Δημήτρης Τσιλίκας, Δημήτρης Φαββατάς, Ξένια Στρατικοπούλου, Χρυσάνθη Μάλλιου Προκόπης Κωστάκης, Δημήτρης Τσιλίκας, Δημήτρης Φαββατάς, Ξένια Στρατικοπούλου, Χρυσάνθη Μάλλιου

“ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”

Γιατροί και νοσηλευτές που παραιτούνται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, πολίτες που περιμένουν εβδομάδες ή και μήνες για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, εργολάβοι που παρέχουν έναντι αδρών αμοιβών τις υπηρεσίες τους στα Νοσοκομεία, πολίτες που περιμένουν με τις ώρες να εξεταστούν στα Επείγοντα των Νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας που ερημώνουν, περιφερειακά νοσοκομεία, όπως της Κυπαρισσίας, που υποβαθμίζονται και απαξιώνονται με σκοπό να κλείσουν επειδή δήθεν κοστίζουν περισσότερα απ’ αυτά που προσφέρουν… Όλα αυτά και πολλά άλλα, όπως τονίστηκε στη χθεσινή ημερίδα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας, δεν συμβαίνουν μόνο στα Νοσοκομεία της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και στα Κέντρα Υγείας του Νομού αλλά σε όλες τις δημόσιες υγειονομικές δομές της χώρας. Υπογραμμίστηκε με βεβαιότητα, από τους περισσότερους ομιλητές, ότι αυτή η κατάσταση στην οποία έχουν υποβαθμιστεί οι δομές υγείας είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της…

 

“Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια διαλυτική αποστελέχωσή της”, “αφήνονται τα Κέντρα Υγείας να καταρρεύσουν εκ των έσω”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πελοποννήσου, Προκόπης Κωστάκης, που ήταν ο πρώτος ομιλητής στην ημερίδα. Είπε ότι η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι το πρώτο στάδιο για τη διάλυση συνολικά της δημόσιας υγείας, με σκοπό “την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην υγεία”. Ο κ. Κωστάκης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αποστελέχωση είναι μεθοδευμένη και σχεδιασμένη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι πρόσφατα η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει να συνεχίσουν την εργασία τους γιατροί προς συνταξιοδότηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, παρότι δεν υπάρχουν συνάδελφοί τους να τους αναπληρώσουν. Λόγω αυτής της κυβερνητικής απόφασης, είπε, από το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας αποχώρησαν πρόσφατα ακόμα τρεις γιατροί, οι δύο μάλιστα “προσωπικοί γιατροί”. 


Δημήτρης Τσιλίκας, Δημήτρης Φαββατάς, Ξένια Στρατικοπούλου, Χρυσάνθη Μάλλιου 

Η Χρυσάνθη Μάλλιου, πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, ξεκίνησε τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις δύο νοσηλευτικές μονάδες του Νομού, της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας,  εξακολουθούν να είναι σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό το επόμενο διάστημα εάν δεν ενισχυθούν οι δομές με προσωπικό, εάν δεν αυξηθούν οι μισθοί του προσωπικού ώστε να μην αποχωρεί, εάν δεν δοθούν κίνητρα σε γιατρούς για να δουλέψουν στις νοσηλευτικές μονάδες της περιοχής μας κ.α. Εάν δεν γίνουν αυτά, πρόσθεσε η κ. Μάλλιου, τότε θα σπρώχνονται οι πολίτες προς την ιδιωτική υγεία, κάτι που απαλλάσσει το κράτος από τη δαπάνη για τη φροντίδα της υγείας τους. 

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, Δημήτρης Τσιλίκας, αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα,  όπως τόνισε “το προσωπικό του νοσοκομείου να έχει ξεπεράσει τα ανθρώπινα όριά του”. Τόνισε ότι το αίτημα για την κάλυψη των κενών στις υγειονομικές δομές πρέπει να είναι καθολικό από τους φορείς και τους πολίτες. 

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, τόνισε ότι από χρόνια έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός υπονόμευσης και υποβάθμισης του νοσοκομείου με σκοπό το κλείσιμό του. Η υποβάθμιση αυτή, συνέχισε, πήρε διαστάσεις μετά τη απώλεια της αυτοτέλειας και αυτονομίας του, στο πλαίσιο της διασύνδεσής του με το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ζήτησε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας να ξαναγίνει αυτόνομο, να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, να καλυφθούν τα κενά σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ιδιαίτερα σε αξονικό τομογράφο και σε εξοπλισμό των ασθενοφόρων του ΕΚΒΑ. 

Ιδιαίτερα αιχμηρός προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ήταν ο Μεσσήνιος πρόεδρος του  Σωματείου Εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος, υπογραμμίζοντας και εκείνος ότι από το 2019, όταν εκλέχτηκε πρώτη φορά ο σημερινός πρωθυπουργός, εφαρμόζεται ένα σκληρό πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, παρότι, όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ήδη το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας, γιατί στη δημόσια υγεία πάει μόνο το 55% της δαπάνης και το υπόλοιπο 45% στην ιδιωτική υγεία. Ο κ. Αντωνόπουλος ζήτησε να δημιουργηθεί ένα κίνημα υγείας από τον λαό της χώρας ενάντια σε αυτή την πολιτική. Για τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη ο Τάσος Αντωνόπουλος είπε ότι διδάσκει την ηθική της ανηθικότητας, μέσα από πολιτικές όπως η τελευταία που εξήγγειλε, για τα απογευματινά χειρουργεία επ αμοιβή, δηλαδή για την παράκαμψη τη λίστας αναμονής από όσους έχουν λεφτά. 

Ότι η Ελλάδα έχει το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στην Ευρώπη τόνισε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι η ιδιωτικοποίηση του συστήματος θα συνεχίζεται, σε βάρος των πολιτών, όσο η πολιτεία υποχρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία κάτι που έχει αποτέλεσμα να υπολειτουργούν και να κλείνουν δομές, να είναι κλειστά το 40% των χειρουργείων στα νοσοκομεία, να αποχωρεί προσωπικό για τον ιδιωτικό τομέα και για άλλες χώρες, να κλείνουν κλινικές. 

Η ημερίδα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διήρκησε πολύ ώρα, ενώ μετά τον Μιχάλη Γιαννακό είχε προγραμματιστεί να μιλήσει ο Γιάννης Γαλανόπουλος από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και ο  εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Παπαμακάριος, που θα μιλούσε για το νομοσχέδιο για τις εξαρτήσεις. 

Η ημερίδα άνοιξε με μήνυμα του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρη Φαββατά και με χαιρετισμούς από τον αντιδήμαρχο Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, Δημήτρη Φαββατά και από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Τριφυλίας, Σωτήρη Μπακούρο

Στ.Μ.