Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 15:32

Έρευνα από την επιστημονική ομάδα του Ευθύμη Λέκκα για την επικινδυνότητα στο Πολυλίμνιο

Έρευνα από την επιστημονική ομάδα του Ευθύμη Λέκκα για την επικινδυνότητα στο Πολυλίμνιο

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Στην επιστημονική ομάδα του γνωστού καθηγητή δυναμικής τεκτονικής και εφαρμοσμένης γεωλογίας και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμη Λέκκα, προγραμματίζει να αναθέσει ο Δήμος Μεσσήνης την εκπόνηση μελέτης για το βαθμό της επικινδυνότητας, από πιθανές καταπτώσεις βράχων, για τους επισκέπτες στο Πολυλίμνιο και για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την άρση της όποιας επικινδυνότητας υφίσταται. Το Πολυλίμνιο, στη Χαραυγή της Δημοτικής Ενότητας Βουφράδος, παρά το τραγικό συμβάν που στοίχησε πέρσι το καλοκαίρι τη ζωή σε μια νέα γυναίκα, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών, γι’ αυτό και ο Δήμος Μεσσήνης διερευνά το βαθμό της επικινδυνότητας ώστε να ληφθούν στη συνέχεια τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας…

Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξαρχάκος, ο Δήμος απευθύνθηκε και σε άλλους επιστήμονες για τη διερεύνηση της κατάστασης, ωστόσο κρίθηκε ότι η επιλογή της επιστημονικής ομάδας του Ευθύμη Λέκκα ανταποκρίνεται στην αναγκαιότητα για την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης η εγκυρότητα της οποίας δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί.
Επιπλέον σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα διαθέτει απαραίτητα τεχνολογικά μέσα όπως ιπτάμενο ελικοπτεράκι που μπορεί να προσεγγίσει όλα τα επίφοβα σημεία και να βγάλει φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας.
Σημειώνεται ότι πέρσι, μετά το τραγικό συμβάν, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πραγματοποίησε αυτοψία και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, «η διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες του Πολυλιμνίου δεν είναι απόλυτα ασφαλής». Ακολούθησε η τοποθέτηση σήμανσης από το Δήμο Μεσσήνης για την απαγόρευση εισόδου των επισκεπτών στην περιοχή, ενώ σε σχετική του ανακοίνωσε σημείωνε μεταξύ άλλων: «Από την τεχνικογεωλογική εξέταση προέκυψε ότι ο κίνδυνος καταπτώσεων από τα πρανή του Πολυλιμνίου είναι υπαρκτός. Η χρονική στιγμή, η συχνότητα και η κλίμακα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων δεν μπορεί να υπολογιστεί, αφού εκτός των άλλων παραμέτρων επηρεάζεται σημαντικά από τυχαίους και απρόβλεπτους παράγοντες όπως είναι ο σεισμός ή η έντονη βροχόπτωση. Τονίζεται ότι ιδιαίτερα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού σε ώρα που κινείται πολύς κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του φαραγγιού, οι συνέπειες μπορεί να είναι τραγικές, δεδομένου ότι η μορφολογία του χώρου δεν προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους επισκέπτες».
Στ.Μ.
92a654a5c667362cda4bcc8eb0a55cc9_XL.jpg