Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 11:44

Μελέτη για βιώσιμη αστική κινητικότητα ξεκινάει στη Μεσσήνη

Μελέτη για βιώσιμη αστική κινητικότητα ξεκινάει στη Μεσσήνη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ, ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ, ΠΑΡΚΙΝΓΚ 
Μελέτη που φιλοδοξεί ότι θα κάνει την πόλη της Μεσσήνης, το κέντρο της, πολύ περισσότερο φιλική για τους κατοίκους και της επισκέπτες της, ετοιμάζεται να αναθέσει ο Δήμος. Είναι μελέτη που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Πράσινου Ταμείου. Μια μελέτη που θα εστιάσει στο κυκλοφοριακό αλλά και στην επέκταση των πεζόδρομων στο ιστορικό κέντρο, στη λειτουργία χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους σε ιδιωτικά οικόπεδα που θα τα νοικιάσει ο Δήμος, σε αναπλάσεις. Οι σχετικές αναφορές έγιναν από τον αντιδήμαρχο, Νίκο Ξαρχάκο, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης…

Αφορμή για τις ανακοινώσεις του Νίκου Ξαρχάκου έδωσε η κριτική που άσκησε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος, για τα σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας, ανάμεσά τους το κυκλοφοριακό, τα οποία, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος, η δημοτική αρχή δεν τα έχει αντιμετωπίσει.
Ο Νίκος Ξαρχάκος απάντησε ότι στα τελευταία δέκα χρόνια περίπου έχουν εκπονηθεί για το Δήμο Μεσσήνης δύο κυκλοφοριακές μελέτες, όμως, υπογράμμισε, καμία δεν εφαρμόστηκε. Ο λόγος είναι, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, ότι οι μελέτες αυτές δεν είχαν την συναίνεση του κόσμου, των επαγγελματιών ή δεν υπήρχε πρακτικά η δυνατότητα να εφαρμοστούν λόγω της έλλειψης δημοτικού μηχανισμού ελέγχου. Τόνισε όμως ότι η μελέτη που θα εκπονηθεί το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετική και θα έχει την αποδοχή του κόσμου και των επαγγελματιών γιατί οι μελετητές θα έχουν στενή συνεργασία μαζί τους. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στην ομάδα των μελετητών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, θα συμμετέχουν εκτός από κυκλοφοριολόγο και χωροτάκτης-πολεοδόμος και ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος.
Η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Πράσινο Ταμείο, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, είναι 36.000 ευρώ. Τόνισε μάλιστα ότι ήταν κατόρθωμα της δημοτικής αρχής το ότι κατάφερε να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου γιατί ο Δήμος Μεσσήνης δεν συμπεριλαμβανόταν στους εν δυνάμει δικαιούχους επειδή ο πληθυσμός του είναι μικρότερος από το ελάχιστο όριο που προσδιορίζει το πρόγραμμα.
Τέλος, ο κ. Ξαρχάκος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μελέτης εκτός από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα σχεδιαστεί η επέκταση του ιστορικού κέντρου και των πεζόδρομων μέχρι το Ειρηνοδικείο και τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Ιωάννη, θα επιδιωχθεί η ενοικίαση ιδιωτικών οικοπέδων προκειμένου να σταθμεύουν οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου ώστε να εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση σε κεντρικούς δρόμους κ.ά
Στ.Μ.