Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 21:17

Κομμάτι της ιστορίας της έχασε η Μεσσήνη με την παρέμβαση στο κτίριο του "Δημόσιου Ταμείου"

Κομμάτι της ιστορίας της έχασε η Μεσσήνη με την παρέμβαση στο κτίριο του "Δημόσιου Ταμείου"

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ 
Ένα σημαντικό μνημείο για την πόλη της Μεσσήνης και τους Νησιώτες, το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε να διασωθεί, αποτελούσε το κτίριο του «Δημόσιου Ταμείου», στην οδό Καπετάν Κρόμπα. Αυτό υπογράμμισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος. Τόνισε μάλιστα ότι ιστορική και πολιτισμική αξία για την πόλη είχε όχι μόνο το κτίριο αλλά ακόμη περισσότερο τα τεκμήρια που υπήρχαν μέσα σε αυτό και τα οποία καταστράφηκαν (έγγραφα με οικονομικά-περιουσιακά στοιχεία Νησιωτών). Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, υπεραμύνθηκε της καθαίρεσης του ορόφου του ιστορικού κτηρίου, υπογραμμίζοντας ότι συχνά σημειώνονταν καταπτώσεις στοιχείων της τοιχοποιίας, με μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια των περαστικών. Τόνισε επίσης ότι όλα έγιναν με την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με την παρουσία υπαλλήλου της Υπηρεσίας που έδινε οδηγίες κατά την καθαίρεση και έβγαζε φωτογραφίες και με τη γνώση της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελίας Μηλίτση…

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η δημοτική του παράταξη, την περίοδο που βρισκόταν στη δημοτική αρχή, προέβη σε ενέργειες ώστε το κτίριο να περάσει στην κυριότητα του Δήμου, δεδομένου ότι η ιδιοκτήτριά του φέρεται να είχε εκφράσει τη σχετική πρόθεση. Τόνισε όμως ότι τότε δεν βρέθηκε η ιδιοκτήτρια, η οποία ήταν σε μεγάλη ηλικία και ζούσε στο εξωτερικό. Πρόσθεσε όμως ότι η σημερινή δημοτική αρχή δε συνέχισε την προσπάθεια της προηγούμενης, ώστε να αποκτήσει το κτίριο ο Δήμος και να διατηρήσει ζωντανό αυτό το κομμάτι της ιστορίας της πόλης.
Ο δήμαρχος, Γιώργος Τσώνης, κάλεσε τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας να απαντήσει ξεκάθαρα αν η άποψή του ήταν να μην γίνει παρέμβαση στο ετοιμόρροπο κτίριο και να βγει να πει την άποψή του αυτή στους κατοίκους της Μεσσήνης που περνούσαν από κάτω με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Ξενογιάννης πρόσθεσε ότι είχαν σημειωθεί επανειλημμένως καταπτώσεις στοιχείων του κτηρίου, ότι υπήρξε και τραυματισμός και ότι τα σχετικά συμβάντα έχουν δηλωθεί και στο αστυνομικό τμήμα. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι ήταν επιβεβλημένο να γίνει η παρέμβαση που έγινε για την ασφάλεια του κόσμου, κάτι που τόνισε και ο αντιδήμαρχος, Νίκος Ξαρχάκος.
Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια που υπήρχαν μέσα στο κτίριο, ο δήμαρχος Γ. Τσώνης τόνισε ότι δεν ήταν δυνατό να διασωθούν, διότι δεν μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που θα έμπαιναν μέσα για να βγάλουν τα έγγραφα.
Στ.Μ.