Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 10:15

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο συμπαραστέκεται στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγρότες που με κινητοποιήσεις διεκδικούν συγκεκριμένα αιτήματα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα. Το ψήφισμα εισηγήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου…

Στο ψήφισμα σημειώνονται τα εξής: “Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Πελοπόννησο και σε όλη τη χώρα, βρίσκονται στους δρόμους και τα μπλόκα δίνοντας αγώνα επιβίωσης. Διεκδικούν και προβάλλουν συγκεκριμένα αιτήματα απέναντι στην ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα εφόδια και στις τιμές στα προϊόντα που θα τους εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν αλλά και να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την συμπαράσταση του στις διεκδικήσεις και στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους για:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά  κ.α.).
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. 
  • Μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και όλων όσων έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους (ζημιές από παγετό κλπ)”.